Για αίσθημα ανακούφισης στην Ευρωζώνη, μετά την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, γράφει ο Guardian και τονίζει ότι τα διεθνή χρηματιστήρια πραγματοποιούν κούρσα ανόδου.
«Υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης στην Ευρωζώνη μετά τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών για την αποδέσμευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και την εκκίνηση της διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους.
Και οι δύο πλευρές φάνηκε να κάνουν υποχωρήσεις, γράφει η εφημερίδα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Από τη μία πλευρά οι δανειστές συμφώνησαν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο υπονοώντας ότι η Γερμανία έκανε κάποιες υποχωρήσεις και από την άλλη συμφώνησαν ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνει άμεσα, όπως επιθυμούσε το ΔΝΤ, το οποίο χαλάρωσε τις απαιτήσεις του για άμεση ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τον Guardian τρία (συν ένα) είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
1. Η Ελλάδα επιτέλους έλαβε το πράσινο φως για να λάβει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και περιορίστηκε η ανησυχία ότι θα βρισκόταν σε οικονομικό κίνδυνο το καλοκαίρι.
Κάποια σημεία τα οποία πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά, όπως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το συνταξιοδοτικό, αλλά με την λύση τους θα αποδεσμευθούν 7,5 δισ. προς την Ελλάδα τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας επέστρεψε στις ράγες.
2. Το ΔΝΤ έδωσε σήμα ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αυτό μπορεί να συμβεί προς το τέλος του 2016. Αλλά ο Πολ Τόμσεν, ο Επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη επέμεινε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προσφέρει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
3. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Αυτό θα ξεκινήσει με βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και υπάρχει και η δέσμευση ότι θα γίνουν περισσότερα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος το 2018.
4. Τη συμφωνία την υποδέχθηκε με σχετική ικανοποίηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αν και το γενικό κλίμα που προκύπτει σήμερα από τον διεθνή Τύπο είναι κλίμα ικανοποίησης, υπάρχουν και αυτοί που δεν εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους. Ο Peter Spiegel, πρώην διευθυντής του γραφείου των Βρυξελλών των Financial Times, με tweet έγραψε ότι δεν έχει πειστεί από το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Η Ελλάδα και το ΔΝΤ πείστηκαν από τις γερμανικές υποσχέσεις για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους… ξανά; Νοέμβριος 2011, Ιούλιος 2015 τώρα το 2018, δεν περιμένω κρατώντας την αναπνοή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η χθεσινή συμφωνία μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά φαίνεται ότι βρήκαν μία προσωρινή λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι την οριστική μετά τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία το 2017.
Τα 7,5 δισ. που θα δοθούν στην Ελλάδα, γράφει αναλυτής της RBC, θα επιτρέψουν να αποπληρωθούν τα δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Υπήρξε επίσης μία συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα με τη ρύθμιση των επιτοκίων και το ύψος των αποπληρωμών και μακροπρόθεσμα με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Η αντίδραση των αγορών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, θετική είναι η αντίδραση των αγορών σχετικά με τη συμφωνία, οδηγώντας σε πτώση των επιτοκίων στα ομόλογα όλων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας έπεσαν κατά 4,8 μονάδες βάσης σε χαμηλό τριών εβδομάδων και τα ισπανικά και ιταλικά έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα γύρω στο 1,51% και 1,40% αντίστοιχα.
Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος
Πηγή: topontiki.gr