Δυτική Μακεδονία: «Καίνε» τα κόκκινα δάνεια

Ξεπερνούν τους 100 χιλιάδες οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο χθεσινό (17/10/2106) περιφερειακό συμβούλιο, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Βασίλης Ιωαννίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης η κατάσταση είναι «εκρηκτική», αφού ο μέσος όρος των δανείων που έχουν ληφθεί φθάνει σε αξία τα 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εμπλεκόμενοι στα κόκκινα δάνεια δεν είναι μόνο οι λήπτες τους, αλλά και όσοι έχουν συνυπογράψει είτε ως εγγυητές, είτε ως συνοφειλέτες.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας, αφού επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση αυτή στις Τράπεζες, ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο να υπάρξει σχετικό ψήφισμα με το οποίο να ζητείται από την Κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας των κατόχων των δανείων.

Από την πλευρά τους όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου αφού τάχθηκαν υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έκδοσης του σχετικού ψηφίσματος.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

One Response to "Δυτική Μακεδονία: «Καίνε» τα κόκκινα δάνεια"

  1. Αρχίδαμος   Οκτώβριος 19, 2016 at 1:37 πμ

    ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών – Από το Γραφείο Τύπου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια Πρώτης Κατοικίας:

    Στις σημερινές συνθήκες της χώρας, μετά και την «γενναία διαπραγμάτευση» των Τσίπρα-Βαρουφάκη, την φορολογική αφαίμαξη που προκάλεσε για να καλυφθούν οι νέες δανειακές ανάγκες του δημοσίου, την διατήρηση της υψηλής ανεργίας και της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προκειμένου να παραδώσει άνευ όρων την περιουσία των πολιτών στο σφυρί του δημοσίου ή των τραπεζών.

    Κάτι τέτοιο δεν θα είναι αρνητικό μόνο για την κοινωνική συνοχή που έχει ήδη διαρραγεί μετά τα όσα έχουν συμβεί από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι σήμερα, αλλά θα κατακρημνίσει οριστικά την αγορά ακινήτων, επ’ ωφελεία των πολύ λίγων που θα αξιοποιήσουν μαζικά τις νέες «ευκαιρίες» διευρύνοντας περαιτέρω την οικονομική και περιουσιακή ανισότητα των πολιτών.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να καταθέσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου νομοθετική ρύθμιση επί των «κόκκινων δανείων» όπως προβλέπεται από το 3ο Μνημόνιο.

    Ο νόμος, που μεταξύ άλλων, θα περιγράφει με αρκετή ακρίβεια την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και οφειλετών, αλλά δεν θα αναφέρει πουθενά επιλογές απομείωσης των οφελών των δανείων. Αυτές οι επιλογές δεν αναφέρονται ούτε στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, ούτε αντίστοιχα στην οδηγία της ΕΚΤ. Ο νόμος θα βασιστεί, αφενός στην τεχνική μελέτη του ΤΧΣ και αφετέρου στο συμπληρωματικό τεχνικό μνημόνιο που υπογράφηκε στις 16 Ιουνίου 2016.

    Προκύπτει λοιπόν ότι:

    Α. η προτεινόμενη λύση θα είναι κοινή για όλες τις τράπεζες της Ελλάδος.

    Β. η προτεινόμενη λύση θα φέρει την έγκριση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αρμοδίου εκ του Νόμου για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ενώ

    Γ. παραμένει άγνωστο το αν η προτεινόμενη λύση θα συνδέεται ομαλά και λειτουργικά με την οικονομία της χώρας, το αίσθημα δικαίου και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα, κάτι που είναι αυτονόητα στα ζητούμενα.

    Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε ό,τι αφορά την διαχείριση κόκκινων δανείων που θέτουν σε κίνδυνο την Πρώτη Κατοικία, είτε λόγω οφειλών προς τράπεζες, είτε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, θέτει τις ακόλουθες παραδοχές για τη διαχείρισης τους:

    01. Με κατηγορηματικό τρόπο λέμε ΌΧΙ σε φαινόμενα κοινωνικής αναλγησίας.

    02. ΟΧΙ σε πλειστηριασμούς ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

    03. Ζητούμε να θεσπιστούν κριτήρια που θα αποτρέπουν κάθε διαδικασία εκποίησης από τράπεζες και δημόσιο. Συγκεκριμένα:

    * ελάχιστο όριο οφειλής,
    * ελάχιστη αξία ακινήτου,
    * κοινωνικά κριτήρια όπως είναι οι περιπτώσεις πολιτών με ειδικές ανάγκες, χρόνια άνεργων, υπερήλικων, πολύτεκνων.

    04. Ζητούμε να υπάρξουν βήματα διακυβέρνησης, συνεργασίας δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα με τις τράπεζες, σε ό,τι αφορά την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, γιατί θα απαιτηθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες οφειλές.

    05. Οι όποιες επιλογές της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με μετακύλιση του κόστους στους φορολογούμενους. Για το λόγο αυτό τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν και να συζητήσουν και με τους Θεσμούς και την ΕΚΤ τεχνικές λύσεις, πολιτικές επιλογές.

    06. Να εξαλειφθούν τα όποια νομικά «παράθυρα» που προστατεύουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι τράπεζες και με τις οδηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο, καθώς και αυτό θα συντελέσει στην αίσθηση δικαίου.

    07. Να εξετασθεί ευρωπαϊκή εμπειρία στη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανεικών Πρώτης Κατοικίας, ούτως ώστε να υπάρξουν προτάσεις δίκαιες και αποτελεσματικές, που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης, θεσμικών εταίρων και τραπεζών.

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να ανοίξουν, έστω τώρα, έναν ειλικρινή διάλογο, καταρχήν μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και σε συνέχεια με όλους τους εμπλεκόμενους, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, αντί της αντιπαράθεσης και της κομματικής εκμετάλλευσης ενός ζητήματος που αφορά την κοινωνική συνοχή, όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας (είτε έχουν δανειστεί, είτε όχι), και τον τραπεζικό τομέα που επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αδυνατεί να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του, τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.