Σε Δένδια, Τσιάρα, Κουμουτσάκο, Βρούτση οι πιο σημαντικές θέσεις χωρίς να επηρεαστεί από τις προεκλογικές στηρίξεις – Αναβαθμισμένος ρόλος για Αυγενάκη, Χατζηδάκη και Άδωνι – Το απόγευμα συνάντηση με Μεϊμαράκη, την επόμενη εβδομάδα με Παυλόπουλο, σε εκκρεμότητα το ραντεβού με τον Τσίπρα
Τον οδικό χάρτη της οργανωτικής αναδιάταξης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όρισε πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον πρώην υπουργό Νίκο Δένδια, πρότεινε για το αξίωμα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και τοποθέτησε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος τον βουλευτή Β΄ Αθήνας Γιώργο Κουμουτσάκο, που και οι τρεις είχαν ταχθεί προεκλογικά στο πλευρό του πρώην προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Επίσης στη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου διατήρησε τον επίσης υποστηρικτή του πρώην προέδρου, πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που είχε τη συγκεκριμένη θέση από την εποχή της προεδρίας Σαμαρά. Ενώ έδωσε την τρίτη θέση στην 35χρονη βουλευτή Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, που είναι από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μέλη της Κ.Ο. τα οποία με πολύ διακριτικό τρόπο τον στήριξαν προεκλογικά.
Η κυρία Κεραμέως δεν είναι η μοναδική νέα βουλευτής που αξιοποιείται, καθώς για τις πέντε θέσεις των αναπληρωτών γραμματέων της Κ.Ο. προτάθηκαν στελέχη που στην πλειονότητά τους εξελέγησαν πρώτη φορά από το 2012 και μετά και ορισμένο μόλις τον περασμένο χρόνο. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βλάση (Αρκαδίας), Στέργιο Γιαννάκη (Πρέβεζας), Αθανάσιο Καββαδά (Λευκάδας), Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας) και Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας) που οι περισσότεροι στον πρώτο γύρο υποστήριζαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και στον δεύτερο στράφηκαν προς τον κ. Μεϊμαράκη.
Στο νέο οργανόγραμμα της ΝΔ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που, με απόφαση του νέου προέδρου, του οποίου υπήρξε ένας από τους λίγους υποστηρικτές, τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Σε πρώτη φάση θα έχει ρόλο συνδέσμου του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ουσιαστικά αναλαμβάνει την οργάνωση του Συνεδρίου του κόμματος, μετά τη διεξαγωγή του οποίου θα προταθεί για γραμματέας της Π.Ε., αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Παπαμιμίκο που ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε να μείνει μέχρι το Συνέδριο.
Ο κ. Αυγενάκης, με δήλωσή του, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του κόμματος για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία». Και πρόσθεσε: «Με πολλή δουλειά, συλλογικότητα και αξιοκρατία, επιδιώκουμε να συνθέσουμε την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις της νέας γενιάς, προκειμένου να οικοδομήσουμε και πάλι τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη και κυρίως εκείνα της νεώτερης γενιάς και να σηματοδοτήσει την ανανέωση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες τοποθετήσεις, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο οργανόγραμμα θα έχουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.
«Άλλος αέρας στη Συγγρού»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη και παράγοντες του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Προηγήθηκαν την Τετάρτη συναντήσεις του με πολλά στελέχη ανάμεσα στα οποία ήταν η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη που εξερχόμενη από τα κομματικά γραφεία δήλωσε ότι με την εκλογή του νέου Προέδρου «πνέει άλλος αέρας στη Συγγρού», αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι «η ΝΔ γυρίζει σελίδα και όλοι μαζί ενωμένοι θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε σύντομα να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την αναξιόπιστη κυβέρνηση». Τέλος έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Και πρώτη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη:
Πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να αποκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, να υπάρξει αξιοκρατία και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον -τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε διαφορετική γραμμή και να βάλουμε τέλος στην θλιβερή εικόνα της δημόσιας διοίκησης»- υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Για την κακή κατάσταση του δημόσιου τομέα, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από λόγια του.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στις δομές, την διάρθρωση και την ανάδειξη στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Με το νομοσχέδιο, επισήμανε, εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, γιατί, όπως πρόσθεσε, το κρίσιμο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές και αυτό βρίσκεται στον αντίποδα του τιμωρητικού συστήματος που ισχύει τώρα, ενώ βελτιώνει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, εισάγεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες, με βάση τα αντικειμενικά προσόντα και αλλάζουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων. Επίσης, εισάγεται η πενταετής θητεία των γενικών γραμματέων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους και η θεσμική μνήμη, αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, μάλιστα σημείωσε την ανάγκη και στο κόμμα του να γίνουν συγκρούσεις και υπερβάσεις, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να φύγει από την πεπατημένη που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τελευταία χρόνια, δηλαδή τη λογική της νομής της εξουσίας.
Θα άρουμε τις παθογένειες, αλλά με στόχο και όραμα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για τη λεγόμενη “αποπολιτικοποίηση” της δημόσιας διοίκησης. Είναι λάθος λέξη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, γιατί αυτό που χρειάζεται είναι η “αποκομματικοποίηση”, να σταματήσει δηλαδή ένα καθεστώς διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Το κράτος, είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για την κατάσταση στην δημόσια διοίκηση, χρησιμοποιήθηκε ως φέουδο, επειδή κυριάρχησε η λογική των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμού αφέθηκαν στη μοίρα τους, ενώ το καθεστώς κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της Ε.Ε.
Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης και των λειτουργών της από τις ίδιες εκείνες δυνάμεις που για 40 χρόνια πρωταγωνίστησαν στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους. Σήμερα, πρόσθεσε, κάποιοι επιτίθενται κατά θεσμών που οι ίδιοι εξέθρεψαν και συγκάλυψαν και αντί να επικεντρώσουν στα πραγματικά προβλήματα, στο ρουσφέτι, στα προβλήματα της διαφθοράς, την χαοτική νομοθεσία, στην κατάρρευση ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξαν την εύκολη λύση να τα βάζουν με τον δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη οι προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να γίνουν πιο νωρίς.