Κίνα: Διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική της καταγραφή του DNA των πολιτών της

Η πρόσφατη ανακοίνωση της αστυνομίας στην επαρχία Ξιγιάνγκ της Κίνας, πως αγόρασε εξοπλισμό κόστους 8.7 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να συλλέξει το DNA των κατοίκων της επαρχίας έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης είναι να συλλέξει γενετικό υλικό από την μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα που ζει κατά κύριο λόγο στην επαρχεία αυτή, ώστε να μπορεί να τακτοποιήσει τους δράστες των συχνών επιθέσεων που συμβαίνουν στην Ξιγιάνγκ.

Αυτό γιατί η επαρχεία συνορεύει τόσο με το Αφγανιστάν, όσο και με χώρες του Καυκάσου όπου η πολιτική αστάθεια είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα ο ισλαμικός εξτρεμισμός να είναι αρκετά αυξημένος.

Ενώ και η πολιτική που η Κίνα ακολουθεί εδώ και δεκαετίες αναφορικά με του τους Ουιγούρους – τους μουσουλμάνους της Ξιγιάνγκ- προκαλεί την αντίδραση της μειονότητας.

Τώρα, παρατηρητές από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (Human Rights Watch), εκτιμούν πως η συλλογή του DNA έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική της Κίνας απέναντι στους Ουιγούρους, καθότι πέρυσι οι κινεζικές αρχές συνέλλεξαν δαχτυλικά αποτυπώματα και αρχεία φωνητικής αναγνώρισης. Πιστεύουν,ακόμα, πως θα μια τέτοια καταγραφή θα οδηγήσει μελλοντικά σε καταγραφή όλων των πολιτών.

Όπως, σημειώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κίνα αν και από το 1989 καταγράφει το γενετικό υλικό των κατοίκων της, δεν έχει τη νομική βάση ώστε να προστατέψει τους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία

«Η Ξιγιάνγκ είναι ήδη καταπιεσμένη περιοχή. Μια τέτοια καταγραφή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η συλλογή πληροφοριών σε μαζικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες για κάθε εγκληματική πράξη, μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο από τους κατοίκους», σημειώνει μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.