Η σημασία της γλώσσας του σώματος είναι γνωστή πλέον σε όλους: Ο τρόπος που κινείται/ κάθεται/ περπατά κάποιος εκπέμπει σήματα στους γύρω, επηρεάζοντας την αλληλεπίδραση μαζί τους – και ως εκ τούτου, αποτελεί αντικείμενο μελέτης από ομάδες συμβούλων και συνεργατών που πλαισιώνουν ηγέτες και σημαίνοντα πρόσωπα από όλο τον κόσμο, ακριβώς όπως και στο κομμάτι της επικοινωνίας/ δημοσίων σχέσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μια εξαιρετικά ιδιαίτερη και ισχυρή προσωπικότητα, που κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια, ο Ρώσος ηγέτης, ειδικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» αναλυτών από όλο τον κόσμο, που επιδιώκουν να ερμηνεύσουν τις σκοπιμότητες και τους λόγους πίσω από την κάθε κίνηση του προέδρου Πούτιν. Και, μεταξύ αυτών, και το περπάτημά του.
Σε δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι επιστήμονες έχουν αναλύσει το χαρακτηριστικό περπάτημα του Ρώσου προέδρου, το οποίο είχαν και άλλοι ισχυροί ηγέτες της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ στο παρελθόν, που, όπως σημειώνεται, αποτελεί «καρπό» εκπαίδευσης από την άλλοτε πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών/ ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης, της KGB. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, ο Πούτιν και οι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του όλοι περπατούν με τρόπο που παραπέμπει στην εκπαίδευση των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, με το δεξί χέρι κοντά στον κορμό, να παρουσιάζει μικρή κινητικότητα, ενώ το αριστερό δείχνει να «προπορεύεται». Το συγκεκριμένο στιλ περπατήματος φαίνεται να χρησιμοποιείται και από τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρ Μεντβέντεφ, δύο πρώην υπουργούς Άμυνας (Ανατόλι Σερντιούκοφ και Σεργκέι Ιβάνοφ) και τον Ανατόλι Σιντόροφ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν έχει στρατιωτική εκπαίδευση ή εκπαίδευση υπηρεσιών πληροφοριών, οπότε θεωρείται ότι ενδεχομένως να το έχει πάρει από τον Πούτιν.
Ομάδα ειδικών σε θέματα κίνησης με επικεφαλής τον Μπάσιαν Μπλομ, καθηγητή νευρολογίας του Radboud University Medical Centre στην Ολλανδία, παραδέχονται ότι όταν εξέτασαν για πρώτη φορά το ασυνήθιστο περπάτημα του Πούτιν και τη μειωμένη κινητικότητα του δεξιού χεριού του θεώρησαν ότι ίσως να επρόκειτο για ένδειξη Πάρκινσον. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε, όπως και άλλων ορθοπεδικού χαρακτήρα προβλημάτων, λόγω του ότι ο Ρώσος πρόεδρος περπατά έτσι εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είναι γνωστό (στο πλαίσιο της «macho» εικόνας του) πως επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες (βάρη, τζούντο, κολύμπι κ.α).
Η λύση στο μυστήριο φαίνεται να προέκυψε μετά τη μελέτη ενός εκπαιδευτικού εγχειριδίου της KGB, στο οποίο περιέχονται οδηγίες στο πώς οι πράκτορες πρέπει να κινούνται όταν βρίσκονται επί του πεδίου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στο όπλο τους. «Όταν κινείστε, είναι απολύτως απαραίτητο να κρατάτε το όπλο κολλημένο στο στήθος ή στο δεξί χέρι…η κίνηση προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τη μία πλευρά, συνήθως την αριστερή, στραμμένη κάπως προς την κατεύθυνση της κίνησης».
Ανάλυση βίντεο και άλλων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, που σχετίζονταν με τον στρατό ή την KGB, έδειξε ότι το εν λόγω περπάτημα δεν είναι ασυνήθιστο. Όπως γράφουν οι ειδικοί, σε δημοσίευση στο BMJ, το συγκεκριμένο είδος κίνησης (που βαφτίστηκε «βάδισμα του πιστολά») μπορεί να προκύπτει από ένα είδος συμπεριφορικής προσαρμογής, πιθανώς λόγω εκπαίδευσης από την KGB ή άλλες υπηρεσίες, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κρατούν το δεξί τους κοντά στο στήθος ενώ περπατούν, ώστε να μπορούν να τραβήξουν γρήγορα όπλο εάν έρθουν αντιμέτωποι με κάποιοι εχθρό. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη μελέτη, παρεμφερή παραδείγματα χαμηλής κινητικότητας του χεριού κατά το περπάτημα παρατηρούνται σε χαρακτήρες ταινιών γουέστερν. Επίσης, εκτιμάται ότι το περπάτημα αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση έτσι ώστε να ακούγεται, μοιάζει και κινείται σαν τον Πούτιν, ενώ θεωρείται ότι και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει συνήθειες και τάσεις από τους ανωτέρους τους.