Συστατικά
Για τα κεράσια
- 100 ml γλυκό λευκό κρασί
- 75 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 στικ κανέλλας
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- 2 λοβοί βανίλιας ( χαραγμένοι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους)
- 600 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση
Για το crumble
- 160 γρ. βούτυρο
- 135 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 50 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα, αλεσμένα
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Eπειδή ξέρω πόσο λατρεύετε την blackforest, είπα να κάνω και την δικιά μου πανεύκολη εκδοχή της, που θα τη λατρέψετε!!
Για το γλυκό κεράσι
- Βάζουμε το κρασί, τη ζάχαρη άχνη, το στικ κανέλλας, το θυμάρι, τους λοβούς και τους σπόρους της βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κεράσια. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Για το crumble
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C στον αέρα
- Στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα που θα πάρουμε να μοιάζει με βρεμένη άμμο
- ΔΕΝ συνεχίζουμε το χτύπημα, δεν θέλουμε να πάρει τη μορφή ζύμης
- Τυλίγουμε το μείγμα σε μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει λίγο
- Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και με γρήγορες κινήσεις βγάζουμε το μείγμα από τη μεμβράνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας απλώνοντάς το σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, σαν ψίχουλα
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα μας.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σερβίρισμα βάζουμε στον πάτο από ένα μπολ το cramble, από πάνω το γιαούρτι και από πάνω τα κεράσια και πασπαλίζουμε με τα φυστίκια.
Σερβίρουμε σε μπολάκια με μια κουτάλα
Όσο cramble περισσέψει μπορούμε να το φυλάξουμε σε κλειστό δοχείο για μετέπειτα χρήσεις. Διατηρείται για ένα μήνα.
Πηγή: http://akispetretzikis.com/