Το σχέδιο «αμυντικής ένωσης», καλούνται να εγκρίνουν οι 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μπρατισλάβα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να αντιμετωπίζουν τις επιφυλάξεις των εταίρων, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει, ενόψει Brexit.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου, έχει στόχο την «ισχυρή Ευρώπη», όπως τονίζει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται η αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορα, ακόμη και η υπό εξέλιξη επιχείρηση κατά διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο. Ο Γάλλος ομόλογος της Ζαν- Υβ Λε Ντριάν, επισημαίνει ότι το σχέδιο για «ευρωπαϊκή αμυντική ένωση», θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο ως το 2018 .
Στη Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα.
Η Βρετανία, που διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου ωσότου αποχωρήσει από την ΕΕ, εμμένει στο ότι τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO. Με τη θέση της συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Η Ευρώπη «επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας» πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας προσερχόμενη στο συμβούλιο των υπουργών.
Η Βρετανία εναντιωνόταν επί χρόνια, στην προοπτική ενός ευρωστρατού που θα διοικείται από τις Βρυξέλλες ωστόσο η Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, προειδοποιεί ότι το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να θέτει προσκόμματα.
Εκτός από τη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε βήματα περαιτέρω ενοποίησης στην μετά του Brexit Ευρώπη.
Βερολίνο και Παρίσι ενισχύουν τις πιέσεις με επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα των αμερικανικών δαπανών για την άμυνα, με ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, να δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.
ΠΗΓΗ:Reuters, EU Observer