Τα κόμματα της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός των επόμενων 10 ημερών, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι το εγχείρημα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα αναγκάσει τα κόμματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, παρά τις αντιδράσεις πολλών στελεχών τους.
Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο κομμάτων, ιδίως του Φιάνα Φέιλ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συνεργασία. Ο Μπίλι Κέλεχερ του Φιάνα Φέιλ είπε ότι το κόμμα θα αναζητήσει τη στήριξη άλλων, μικρότερων κομμάτων, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο ηγέτης του, ο Μάικλ Μάρτιν, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το κοινοβούλιο, στις 10 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, παραδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής την ήττα της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το Φίνε Γκαέλ και το Εργατικό Κόμμα δεν θα επιστρέψουν στην εξουσία», παραδέχτηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για το κόμμα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Λίο Βαράντκαρ, είχε παραδεχτεί την ήττα του κυβερνώντος κόμματος μιλώντας στο RTÉ.
«Οι πολίτες αποφάσισαν ξεκάθαρα να μην επανεκλέξουν αυτή την κυβέρνηση και κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στο κόμμα του και στο Εργατικό κόμμα», είχε δηλώσει.
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς τα χαμηλά ποσοστά των δύο δημοφιλέστερων κομμάτων δείχνουν ότι δεν αρκεί μια συνεργασία των δύο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο, τα κόμματα θα πρέπει προσπαθήσουν να σχηματίσουν ένα μεγάλο κυβερνητικό σχηματισμό. Το συγκεκριμένο εγχείρημα όμως πιθανότατα να αποδειχτεί δύσκολο, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Ιρλανδία διανύει μια δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική κρίση του 2008, με την ανεργία να αγγίζει το 9,7%. Η ύφεση έχει στρέψει τους πολίτες εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων που επί δεκαετίες κυβερνούσαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ευαίσθητα θέματα όπως τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση έχουν δημιουργήσει κλίμα διάσπασης στη βαθιά καθολική χώρα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων δεν παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις, όμως η απειλή ενός μακροχρόνιου πολιτικού αδιεξόδου και η πιθανότητα διεξαγωγής νεών εκλογών θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ γρήγορα το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.
Huffingtonpost, ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC