Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έχει τεθεί επίσημα σε ισχύ προ δύο ημερών, η εφαρμογή της καθίσταται εκ των πραγμάτων δύσκολη. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, «παρά την απειλή της αναγκαστικής απέλασης εξακολουθούν να πηγαίνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται εν τω μεταξύ στη χώρα, εκ των οποίων 13.000 στην Ειδομένη – ένα νέο ρεκόρ. Η κυβέρνηση στην Αθήνα αναμένει τους 4.000 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου από άλλες χώρες της ΕΕ που της έχουν υποσχεθεί. Οι πρώτοι Τούρκοι υπάλληλοι κατέφθασαν (σ.σ. στα ελληνικά νησιά)».
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Berliner Zeitung, «η Γερμανία και 19 ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να ξεκινήσουν ταχύτατα την εφαρμογή των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έγινε γνωστό (χθες) τη Δευτέρα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τις οποίες «26 από τα 28 κράτη μέλη εκδήλωσαν την προθυμία τους για συμβιβασμό. Μόνο η Τσεχία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν». Η Γερμανία προτίθεται να διευκολύνει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό προσφέροντας έως 200 αστυνομικούς και 100 ειδικούς για την εξέταση αιτήσεων ασύλου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BAMF), οι οποίοι πρόκειται να σταλούν στην Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το προσωπικό αυτό έχει ήδη «πακετάρει βαλίτσες».
Η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης εστιάζει στον ρόλο που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ στη διαδικασία σφραγίσματος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου των προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Η ελβετική εφημερίδα χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ «ύποπτο συνοριοφύλακα της Ευρώπης» και σχολιάζει ότι «ο ρόλος του φύλακα του βαλκανικού διαδρόμου που έχει αναλάβει βοηθά τη διεφθαρμένη ελίτ της ΠΓΔΜ. Την ώρα που παρουσιάζεται ως εταίρος στο εξωτερικό, εντός των συνόρων παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και τη διαλεύκανση ενός γιγάντιου σκανδάλου». H Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για «σύστημα Γκρούεφσκι», από το όνομα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, και σημειώνει: «Οι εθνοσυντηρητικοί στην ΠΓΔΜ παλεύουν με νύχια, δόντια και βρώμικα τρικ για τη διατήρηση της εξουσίας».
Το «στοίχημα» του Ομπάμα
Κυρίαρχη στα πρωτοσέλιδα είναι πάντως η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, η πρώτη ενός Αμερικανού προέδρου στη χώρα της Καραϊβικής τα τελευταία 88 χρόνια. Όπως εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ο καιρός είχε ωριμάσει – ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει χρήση της ‘μητέρας’ όλων των δικαιολογιών και περιβάλλεται για την επίσκεψή του στην Κούβα με τον μανδύα της Ιστορίας». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να «κάνει θαύματα» στην Αβάνα και να ωθήσει τους κυβερνώντες στην Κούβα «να σέβονται στο εξής τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σύμφωνα με την FAZ, «με το ταξίδι του στην Κούβα ο Ομπάμα έβαλε ένα στοίχημα, η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί κατά πρώτο λόγο από τους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς στην Κούβα (…) και από ένα Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον το οποίο ελάχιστα ενδιαφέρεται για άρση του (σ.σ. οικονομικού) εμπάργκο».
Η Leipziger Volkszeitung σημειώνει ότι περίπου έναν χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δρέπει τους καρπούς μιας επίπονης εργασίας. Όπως σχολιάζει, «ήταν μια μακρά διπλωματική πάλη στην οποία επανειλημμένα παρενέβη διαμεσολαβητικά η Καθολική Εκκλησία. (…) Το ζήτημα για τον Ομπάμα δεν είναι τώρα μόνο η Κούβα. Θέλει να βάλει την προσωπική του υπογραφή, να παρουσιάσει έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης στο διεθνές στερέωμα».
Πηγή: Deutsche Welle