Ικανοποίηση της Αθήνας για Ομπάμα- Αγωνία για Βερολίνο

«Όχι στη λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα χθες από το βήμα των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις ίδιες δηλώσεις ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να συνδυάζεται από ελάφρυνση του χρέους, αναγνωρίζοντας ότι «αυτό είναι πολιτικό ζήτημα». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «τώρα που η ελληνική οικονομία μπήκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης», ίσως, « να είναι η κατάλληλη στιγμή» για να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Όπερ μεθερμηνευόμενον, «η ώρα είναι τώρα» και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές.

Τη συνολική αναφορά Ομπάμα στο τρίπτυχο «απομάκρυνση από τη λιτότητα – αναπτυξιακή ατζέντα – ελάφρυνση χρέους» η Αθήνα την είδε με μεγάλη ικανοποίηση και υπό αυτή την έννοια έλαβε την πολιτική δήλωση στήριξης την οποία επιδίωκε σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων – η αξία αυτής της δήλωσης πάντως θα φανεί στη συνέχεια.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως προσεκτικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή ηγεσία και ιδιαιτέρως την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μην δοθεί η αίσθηση της αμερικανικής παρέμβασης σε ένα ζήτημα το οποίο όπως αναγνώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα διέπεται από τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, το κοινό νόμισμα και την ένωση οικονομιών διαφορετικού μεγέθους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέδειξε μεν την πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την κρίση του 2008, έστω κι αν αυτή οδήγησε τα δύο πρώτα χρόνια σε αύξηση του χρέους, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ανάπτυξη. Από την άλλη διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία βρέθηκε ενώπιον μιας πολύ πολύπλοκής κατάστασης κάτι για το οποίο όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν ζηλεύω σε καμία περίπτωση κανέναν ευρωπαίο ηγέτη. Έχουν δύσκολο καθήκον». Και θέλησε να συμπληρώσει ότι η δική του συμβολή επείχε χαρακτήρα συμβουλευτικό: «Αυτό το οποίο, τουλάχιστον, προσπάθησα να κάνω είναι να καταθέσω τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας και ό,τι καλύτερο είχαμε στο μυαλό μας, εν πάση περιπτώσει, σχετικά με το πώς θα λύσουμε γρήγορα τα προβλήματα με τις τράπεζες, με διαφάνεια, τόσο πιο γρήγορα θα επωφεληθούμε από την ανάπτυξη της οικονομίας και θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις».

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως επισημαίνεται η σημασία της δήλωσης αμερικανού πρωθυπουργού ότι η λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί συνεχιστεί , «δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» καθώς και το ότι στις δηλώσεις Ομπάμα δεν τέθηκε κάποια προϋπόθεση λήψης μέτρων λιτότητας, επομένως αυτά φεύγουν από την ατζέντα.

Επίσης, με βάση τις αναφορές που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος η Αθήνα εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα – Μέρκελ των οποίων το αποτέλεσμα αναμένει.

Πάντως κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο Μαξίμου, ότι η ελληνική πλευρά, δεν ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει σχετική παρέμβαση στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.