Η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς μιλάει στο inkastoria.gr για τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού

Διανύοντας την Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού που στη χώρα μας γιορτάζεται από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου στη σκέψη μου ήρθαν όλες εκείνες οι θηλάζουσες μητέρες που γεμάτες ανιδιοτελή αγάπη προσπαθούν να θωρακίσουν το παιδί τους προσφέροντας ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Μπορούν άραγε οι λέξεις να περιγράψουν τα συναισθήματα που μοιράζεται μια νέα μητέρα με το παιδί της μέσα από την διαδικασία του θηλασμού; Σε ποια άλλη εικόνα θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει ταυτόχρονα την αγάπη, τη στοργή, τη φροντίδα, την τρυφερότητα και την ανιδιοτέλεια; Πολλές φορές, όμως, ακόμα κι αυτή η ιερή εικόνα του θηλασμού αμαυρώνεται από κάποιες συντηρητικές φωνές της κοινωνίας που προσπαθούν να θέσουν τα όρια ανάμεσα στην ουσιαστική ανάγκη και στον επικαλούμενο καθωσπρεπισμό. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η εικόνα αρχίζει να γίνεται πιο «καθαρή» με τη συμβολή του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας  που μέσα από τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προσπαθεί να θέσει τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Η Καστοριά χάρη στην πρωτοβουλία μιας δραστήριας ομάδας γυναικών συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια των συνθηκών εξοικείωσης με το δημόσιο θηλασμό.

Συνέντευξη στην Χριστίνα Αγγελή

Ο θηλασμός σαν έκφραση της μητρότητας ξεπερνά τις προσκολλήσεις – αγκυλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο φύλων;

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μητέρα θρέφει το μωρό της με το αίμα και το σώμα της. Αυτό λοιπόν συνεχίζει να συμβαίνει και μετά τον τοκετό με τον μητρικό θηλασμό. Δεν κάνει τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα λιγότερο από αυτό που ορίζει η φύση της. Είναι θηλαστικό και φροντίζει για την ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού της.

Ποια είναι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού;

Το μητρικό γάλα είναι κάτι το μαγικό. Ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού όχι μόνο ανάλογα με την ηλικία του αλλά αλλάζει και σύσταση μέσα στην ημέρα για να παρέχει κάθε στιγμή αυτά που χρειάζεται το μωρό ή το νήπιο τη δεδομένη στιγμή. Παρέχει αντισώματα, προφυλάσσει από λοιμώξεις, αλλεργίες, την τερηδόνα, την παιδική παχυσαρκία, τον διαβήτη κ.α. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αλλά και η μητέρα θηλάζοντας μακροχρόνια, προφυλάσσεται από κάποιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, την οστεοπόρωση και την κατάθλιψη. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο θηλασμός είναι οικονομικός και φιλικός στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θηλάζουσες μητέρες στην καθημερινότητα τους και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του συζύγου;

Τις περισσότερες φορές, τα όποια προβλήματα προκύψουν στο θηλασμό, μπορούν να αποφευχθούν με σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από τους επαγγελματίες υγείας και τη βοήθεια των εθελοντικών ομάδων μέσα από το μοίρασμα της γνώσης από μητέρα σε μητέρα. Ο ρόλος του πατέρα είναι καθοριστικός, καθώς προσφέροντας ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη καθημερινά στη μητέρα, της δίνει δύναμη να αντιμετωπίσει τα πάντα. Ένα συχνό ζήτημα που προκύπτει, είναι ότι πολλές εργαζόμενες μητέρες καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό και συχνά δεν υποστηρίζονται αρκετά από το εργασιακό τους περιβάλλον για άντληση του μητρικού γάλακτος στη δουλειά και ευέλικτο, μειωμένο ωράριο.

Όταν μια μητέρα θηλάζει νιώθει ευάλωτη;

Κάθε άλλο. Η μητέρα μέσα από το ταξίδι του θηλασμού, δίνοντας σωματική και πνευματική θρέψη στο μωρό της νιώθει ενδυναμωμένη, πιστεύει στο σώμα της, βλέπει κάθε μέρα που περνάει το παιδί της να ανθίζει και μαζί του ανθίζει και η ίδια. Είναι στη φύση της.

Γιατί ο δημόσιος θηλασμός αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε απομακρυνθεί τόσο από το θηλασμό και από αυτό που είναι σχεδιασμένο και προορισμένο το σώμα μας να κάνει, πού το σώμα της γυναίκας και στην προκειμένη περίπτωση το στήθος της, θεωρείται μόνο σεξουαλικό αντικείμενο. Όμως η μητέρα δεν πρέπει να απομονώνεται στην ιδιωτικότητα του σπιτιού της και να τιμωρείται επειδή θηλάζει, ούτε να νιώθει ένοχη αν θέλει να βγει να διασκεδάσει, να κάνει σπορ, να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ ή να πάει στην τράπεζα με το μωρό της και να φοβάται μήπως πεινάσει όσο λείπει εκτός σπιτιού. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και στη συνέχεια, με την προσθήκη στερεών τροφών, να συνεχίζουν το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τον 2ο χρόνο της ζωής τους. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο απίθανο είναι μια μητέρα να θηλάσει μακροχρόνια όταν μπαίνουν στη μέση ταμπού και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Τι είναι αυτό που «αμαυρώνει» την εικόνα του δημόσιου θηλασμού;

Η γυναίκα που θηλάζει δημόσια το κάνει για να θρέψει το παιδί της σεβόμενη την επιθυμία του και τις ανάγκες του, όχι για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της. Οποιαδήποτε άλλα σενάρια ανήκουν στη σφαίρα των κοινωνικών προκαταλήψεων, είναι αυθαίρετες γενικεύσεις και στερεότυπες πεποιθήσεις.

Πόσο εξοικειωμένη είναι η κοινωνία μας με την εικόνα μιας γυναίκας που θηλάζει σε δημόσιο χώρο;

Η θηλάζουσα μητέρα αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις ως επιδειξιομανής που θέλει να προκαλέσει και παροτρύνεται να καλυφθεί με υφάσματα και ειδικά καλύμματα ή ακόμα χειρότερα να θηλάσει το παιδί της σε υγειονομικά ακατάλληλους χώρους όπως τουαλέτες. Αν όμως υποστηρίξουμε τις γυναίκες να θηλάζουν ανεμπόδιστα τα παιδιά τους, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, τότε η εικόνα αυτή δε θα μας ξενίζει πια. Η δύναμη της εικόνας είναι πολύ ισχυρή, έχοντας προσλαμβάνουσες παραστάσεις εντυπώνεται μέσα μας και γίνεται πάλι φυσιολογικό, σταματά να αποτελεί ταμπού.

Τι συμβολίζουν οι εκδηλώσεις για το δημόσιο θηλασμό;

Οι εκδηλώσεις αυτές βοηθάνε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και εξοικειώνουν την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, τη φυσική διαδικασία σίτισης ενός βρέφους που είναι καθόλα τρυφερή και αληθινά αγνή. Είναι μια κίνηση που έχει ως σκοπό την ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών για τον μητρικό θηλασμό. Μια γιορτή αναγνώρισης της σπουδαιότητας του μητρικού θηλασμού κ μια έκφραση σεβασμού στην ύπαρξη του νεογέννητου, βρέφους και νηπίου.

Πως ξεκίνησε η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς;

Η ομάδα Καστοριάς ξεκίνησε από τη Βίκυ, τη Βάσω και την Αγνή. Η Βάσω βοήθησε τη Βίκυ να θηλάσει τα παιδιά της κ η Βίκυ με τη σειρά της άλλες μητέρες να θηλάσουν τα δικά τους παιδιά. Η Αγνή είχε κακή ενημέρωση και αποθήλασε με λάθος οδηγία στους 6 μήνες .Από τότε προσπαθεί να ενημερώνει σωστά τις γυναίκες . Αφορμή για την αρχή της ομάδας Καστοριάς ήταν ένα μήνυμα που δέχτηκε η Αγνή από τη διαχειρίστρια της ομάδας Πτολεμαΐδας, να δημιουργηθεί ομάδα Καστοριάς και να βοηθήσει το Πανελλήνιο Δίκτυο με αρχεία, ενημέρωση, στήριξη. Η ομάδα μας λοιπόν άνοιξε στο facebook αρχές του 2013.Στις πρώτες συναντήσεις ήμαστε οι 3 μας και τα παιδιά μας , σιγά-σιγά όμως οι μητέρες μας έμαθαν και μας αγκάλιασαν. Το Δίκτυο έγινε το σπίτι μας, η οικογένειά μας . Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας δημιουργήθηκε το 2012 και σήμερα έχει 44 ομάδες σε όλη την Ελλάδα ενώ απαριθμεί γύρω στα 45.000 μέλη.  Πέρυσι τέτοια εποχή, στη διαχείριση της ομάδας Καστοριάς μπήκε και η Νίκη η οποία είναι παράλληλα διαχειρίστρια στην ομάδα “Θήλαστρο και Θηλασμός” τα τελευταία 2 χρόνια. Ταυτόχρονα έγινε διαχειρίστρια στην ομάδα μας και η Μάγδα, έμπειρη θηλάζουσα μαμά με όρεξη για δουλειά. Επίσης εθελόντρια η Φαίη, υποστηρίζει την ομάδα και κάθε εκδήλωση .

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας;

Θα θέλαμε μέσα από τις δράσεις μας να μεταδώσουμε τη γνώση για την τέχνη του μητρικού θηλασμού, να βοηθήσουμε ολοένα και περισσότερες νέες μητέρες να εμπιστευτούν τη φύση τους, να πιστέψουν στο σώμα τους και να δώσουν στο παιδί τους αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν μας σταματάνε στο δρόμο μητέρες και μας λένε ότι βοηθήθηκαν από την ομάδα και μας ευχαριστούν. Αυτό μας δίνει ώθηση και ενέργεια να συνεχίσουμε δυναμικά αυτό που κάνουμε.

Με ποιους τρόπους βοηθάτε τις νέες μητέρες;

Μέσα από τη σελίδα της ομάδας στο facebook παρέχουμε υποστήριξη στις μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον θηλασμό μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Η ομάδα διαθέτει πλούσιο υλικό για μελέτη στα αρχεία της, βασισμένο σε έγκυρες και τεκμηριωμένες πηγές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, ο διεθνής σύνδεσμος La Leche League κ.α. Σε τοπικό επίπεδο, οργανώνουμε συναντήσεις, ενημερωτικές ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια κ.α.

Η Καστοριά συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση του 7ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης;

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική ανάγκη του παιδιού και δεν υπάρχει λόγος να τον κρύβουμε. Τα παιδιά μας να μη θηλάσουν ποτέ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να’ ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!! Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, να μοιραστούμε τη γνώση για την αξία και την τέχνη του μητρικού θηλασμού. Στηρίζουμε τις μητέρες να θηλάσουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

14732283_1066620296791677_1441051625920612286_n

ΚΑΣΤΟΡΙΑ : Ομάδα Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας

https://www.facebook.com/groups/kastoriathilasmos/

Καστοριά : Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016

 https://www.facebook.com/events/371240979933161/

Leave a Reply

Your email address will not be published.