Guardian: Τα μνημόνια είναι καρκίνος στην κοινωνική ζωή – Εξοργισμένοι οι Έλληνες από το νέο σκληρό πακέτο λιτότητας

Στο μικρό του μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, ο Κωστής Νάκος, είναι σκυμμένος πάνω από την γερμανικής κατασκευής  αριθμομηχανή και κάνει υπολογισμούς. Ο 71χρονος θα μπορούσε να ζει από την σύνταξή του, αλλά τώρα είναι αδύνατο. «Όλη μέρα κάθομαι εδώ και κάνω υπολογισμούς» λέει στον Guardian περιτριγυρισμένος από εσώρουχα και κάλτσες που πουλούσε τα προηγούμενα 40 χρόνια.

«Ο φόρος εισοδήματος έχει ανέβει κατά 29%, οι πληρωμές για την κοινωνική μου ασφάλεια έχουν ανέβει κατά 20%, η σύνταξή μου έχει κοπεί κατά 50 ευρώ, και τώρα φορολογούν τον καφέ, τη βενζίνη, το ίντερνετ, τις ταβέρνες, τα πλοία, ό,τι μπορούν και υπάρχει και ο ΕΝΦΙΑ, με εξοργίζουν, είχαν πει ότι αυτόν τον φόρο θα τον καταργούσαν» προσθέτει.

Ο κ. Νάκος ένας ήρεμος άνδρας, γράφει η εφημερίδα, βλέπει τον εαυτό του να εξοργίζεται, όπως και η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, όπως οι πελάτες που πέρασαν από την πόρτα του τη Δευτέρα. «Όλοι είναι εξοργισμένοι, βρίζουν την κυβέρνηση και λένε ότι ο Τσίπρας τους είπε ψέματα» λέει μετά και την ψήφιση από το Κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας και προσθέτει ότι έχουν δίκιο, ότι υποσχέθηκε ήταν ένα παραμύθι.

Η κρίση χρέους οδήγησε στην  κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, και των μικρομεσαίων καταστημάτων που τροφοδοτούσαν την ελληνική οικονομία. Για τους μικρούς εμπόρους, ο πόνος είναι μεγάλος επειδή πολλοί όπως ο κ. Νάκος ψήφισαν τον Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνηση.

Τώρα ο άνθρωπος που ανέβηκε στην εξουσία για να ξεριζώσει τη λιτότητα, γράφει ο Guardian, πέρασε το σκληρότερο πακέτο λιτότητας με ανατροπές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις φόρων και με αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων ως τίμημα για την αναγκαία οικονομική βοήθεια.

Την ώρα που οι βουλευτές ψήφιζαν το νέο πακέτο, η αστυνομία είναι αποκλείσει το κέντρο της Αθήνας, και αντιμετώπισε με δακρυγόνα και κανονάκια νερού τους χιλιάδες διαδηλωτές. Αρκετά μακριά από τη στιγμή που η αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία και έβγαλε τα κάγκελα από την πλατεία Συντάγματος.

Τα τελευταία μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε περικοπές σηματοδοτούν μία νέα εποχή. Μετά από 9 μήνες αντιπαραθέσεων με τους διεθνείς δανειστές για να παραμείνει η χώρα στην επιφάνεια, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που μέχρι τώρα ήταν αφηρημένες έννοιες για έναν λαό που υφίσταται τεράστια ποσοστά ανεργίας και τα ποσοστά  φτώχειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Για πολλούς, η άφιξή τους σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο, ένα ψυχολογικό σημείο καμπής, οι συνέπειες του οποίου είναι δύσκολο να περιγραφούν.  «Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι είχαν ένα μαξιλάρι. Υπήρχε λίπος στο σύστημα, αλλά αυτό έχει ήδη περάσει », λέει ο Βασίλης Κορκίδη, ο πρόεδρος  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο Βασίλης Κορκίδης δίνει τα νούμερα. Το εσωτερικό χρέος φθάνει στα 220 δισ.  από τα οποία τα 119 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το εξωτερικό χρέος αγγίζει τα 330 δισ. περίπου 230.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και 10.000 μόνο τον τελευταίο χρόνο. «Σύντομα οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις και να αρχίσουν να πληρώνουν. Μία έκρηξη είναι πιθανή. Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας» συμπληρώνει.

Η ψήφος της Κυριακής ήρθε σε μία περίοδο σχετικής ηρεμίας. Μετά το δράμα του περασμένου καλοκαιριού η Ελλάδα έφυγε από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Πολλοί νόμιζαν ότι η οικονομική κρίση είχε υποχωρήσει κάτω από το δράμα των προσφύγων αλλά η κρίση είναι εδώ.

Και το 2016, όπως το 2015 και κάθε έτος τα προηγούμενα 5 χρόνια λειτούργησαν σαν ένας καρκίνος στην κοινωνική ζωή της χώρας, που διαβρώνει οικογένειες, κλείνει επιχειρήσεις, καταστρέφει νοσοκομεία και κάθε έννοια δημόσιας περίθαλψης αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Απογυμνωμένοι από τις βασικές προμήθειες, οι γιατροί λένε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

«Το να μαθαίνεις να ζεις με την αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα» λέει ο Παντελής Στεργίου απόφοιτος ιατρικής που όπως λέει θα ακολουθήσει τους 300.000 νέους που έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Η μεσαία τάξη καταρρέει και αυτό που κάποτε προκαλούσε σοκ, τους άνδρες και τις γυναίκες να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για φαγητό, τώρα είναι συνηθισμένο. Αυτό ανησυχεί τους πολίτες. Αυτό ανησυχεί τον Κορκίδη και προβλέπει ότι περισσότερες εταιρείες  θα φύγουν,  θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη αγορά, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να επιβιώσουν.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα» λέει ο Στεργίου. «Στους Έλληνες τελειώνει η ζωτικότητα και η αντοχή» προσθέτει.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.