Την πρώτη αναλυτική έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των φωτοβολταϊκών πάρκων διενήργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, οι οποίοι εστίασαν στις μεταβολές του μικροκλίματος και στις επιδράσεις στο έδαφος και τις καλλιέργειες.
Οι περιβαλλοντολόγοι του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας παρατήρησαν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο κοντά στο Σουίντον της κεντρικής Αγγλίας επί ένα έτος.
Ανακάλυψαν ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα μεταβάλλουν το μικροκλίμα, καθώς η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από τα πάνελ μειώνεται έως και πέντε βαθμούς Κελσίου κατά τους θερινούς μήνες, ωστόσο οι επιπτώσεις διαφοροποιούνταν ανάλογα με την περίοδο του έτους και την ώρα της ημέρας.
Από τη στιγμή που το Κλίμα επηρεάζει τις βιολογικές διαδικασίες, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών, η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί ως εξαιρετικά σημαντική διότι θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης φωτοβολταϊκών πάρκων με τρόπο ώστε να αποφέρουν επιπρόσθετα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα εκτός από την παραγωγή ενέργειας μηδενικών ρύπων.
Η μελέτη με τίτλο «Solar park microclimate and vegetation management effects on grassland carbon cycling» δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».
Τα ηλιακά πάρκα καταλαμβάνουν γη, αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα και τις επιπτώσεις τους στο τοπικό περιβάλλον επισημαίνει η Δρ Αλόνα Άρμοστρονγκ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Επειδή τα φωτοβολταϊκά πάρκα καταλαμβάνουν περισσότερη γη ανά Κιλοβατώρα σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων που φιλοξενούν φωτοβολταϊκά πάνελ, των επιπτώσεων στη γεωργική παραγωγή και της δυνατότητας του εδάφους να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα.
Ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια και έλλειψη νερού, όπως συμβαίνει συχνά στην ελλαδική επικράτεια, η σκιά κάτω από τα πάνελ μπορεί να επιτρέψει τη συγκράτηση του νερού και την ανάπτυξη καλλιεργειών που ειδάλλως δεν θα αντεπεξέρχονταν στις κλιματικές συνθήκες.
Επίσης, τα πάνελ μπορούν να περιορίσουν τις απώλειες υδατικών πόρων και να εξοικονομήσουν αρδευτικό νερό.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η κατανόηση του κλιματικού αντίκτυπου των φωτοβολταϊκών πάρκων θα επιτρέψει την βέλτιστη επιλογή καλλιεργειών και μεθόδου διαχείρισης γης, την αποτελεσματικότερη προστασία της βιοποικιλότητας και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
Πηγή: econews.gr