Ιωάννινα: Φοιτητές καταδίωξαν αξιολογητές

Καταδίωξη α λα Τζέιμς Μποντ ή μήπως α λα Λούι ντε Φινές; Σίγουρα όχι. Σε κακή φαρσοκωμωδία παραπέμπουν τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τους πέντε διεθνείς αξιολογητές να φυγαδεύονται από τους πανεπιστημιακούς του ΑΕΙ για να αποφύγουν τους 40 «επαναστάτες» φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, και κάποιοι εκ των φοιτητών να ακολουθούν τα πρυτανικά αυτοκίνητα για να εξακριβώσουν το… καταφύγιο των «κακών» που ως φορείς του νεοφιλελευθερισμού «απειλούν» το δημόσιο πανεπιστήμιο! Οι 40 των Ιωαννίνων μιμήθηκαν τους 40-50 του ΕΚΠΑ που στις αρχές Νοεμβρίου είχαν προβεί σε ανάλογες απρέπειες.

Ειδικότερα, για χθες είχε ορισθεί η έναρξη της διεθνούς αξιολόγησης του Παν. Ιωαννίνων από πενταμελή επιτροπή Ελλήνων πανεπιστημιακών σε ξένα ΑΕΙ. Στην επιτροπή μετέχουν ο Κώστας Ηλιόπουλος (πρόεδρος) του King’s College του Λονδίνου, η Μαίρη Καλατζή από το University of Illinois, ο Διονύσης Κλάδης ομότιμος καθηγητής στο Παν. Πελοποννήσου, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου από το Παν. Laval του Κεμπέκ και ο Δημοσθένης Τρίμης από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης. Η έναρξη της αξιολόγησης είχε προγραμματισθεί να γίνει στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με συζήτηση στην οποία θα μετείχαν οι αξιολογητές με τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων του ΑΕΙ. Ωστόσο, οι αντιδρώντες φοιτητές κατέφθασαν γρήγορα. Δήλωσαν ότι έκαναν κατάληψη του χώρου -«δεν εκλήθη η Αστυνομία» τόνισε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ιδρύματος-, φώναξαν συνθήματα κατά της αξιολόγησης και απαίτησαν από τους αξιολογητές να αποχωρήσουν. Τελικά, η ηγεσία του ΑΕΙ αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία και η συζήτηση να συνεχισθεί σε άλλο χώρο. Ομως, οι αντιδρώντες φοιτητές, θέλοντας συμβολικά να εμποδίσουν τους αξιολογητές να χρησιμοποιούν χώρους και περιουσία του ιδρύματος, τους εμπόδισαν να επιβιβαστούν στα βαν του ΑΕΙ για να αποχωρήσουν. Τελικά, οι αξιολογητές με Ι.Χ. πανεπιστημιακών, αποχώρησαν προς ξενοδοχείο των Ιωαννίνων όπου και συνεχίστηκε η συζήτηση, ενώ ομάδα φοιτητών ακολούθησε με δικό της Ι.Χ. τα αυτοκίνητα των καθηγητών για να δει πού τελικά θα καταλήξουν!

Ο πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, μιλώντας χθες στην «Κ», θέλησε να διατηρήσει τους τόνους χαμηλά, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην πληγεί η θέση του ΑΕΙ εξαιτίας των μειοψηφικών αντιδράσεων. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο του ΑΕΙ, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρός του Παναγιώτης Σουκάκος, αντέδρασε με οξύτητα στην εκτόπιση των αξιολογητών και πανεπιστημιακών από την έδρα τους.

Την ίδια στιγμή, κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας βάλλει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, παράταξη που κινείται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και είχε συνεργασθεί με τη Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την ομοσπονδία πανεπιστημιακών. Το Δίκτυο αναφέρει ότι «η τοποθέτηση του Αντώνη Λιάκου ως επικεφαλής του “διαλόγου” έχει σημαντικό πολιτικό συμβολισμό για τις επιλογές της κυβέρνησης και τους στόχους αυτού του “διαλόγου”, αφού αυτός πρωτοστάτησε στην κίνηση των 1.000 προθύμων για τη “μεταρρύθμιση” Γιαννάκου με τον νόμο-πλαίσιο, αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με σκοπό τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, όπως υπαγόρευε η Ε.Ε. με τη Διαδικασία Μπολόνια και ο ΟΟΣΑ με τις τρομερές “εργαλειοθήκες” του. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!». Το Δίκτυο βάλλει και κατά του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Νίκου Θεοτοκά, διότι μετέχοντας στο Συμβούλιο του Παντείου υιοθετεί τον… δυτικόφερτο θεσμό των Συμβουλίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.