40 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
2
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
Για τη ζυμη
- 750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. μαργαρίνη
- ½ κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 4 κόκκους μαστίχα
- 4 κόκκους μεχλέπι
- ½ ποτηράκι του καφέ κονιάκ
- 1 κουταλιά γιαούρτι
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά μπέικιν σόδα
- 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κεφαλοτύρι ή χαλούμι
- 4 αυγά
- 50 γρ. σιμιγδάλι
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 50 γρ ζάχαρη
- 50γ ρ. σταφυδάκια
- 3-4 κόκκους μαστίχα, αλεσμένους
- 5 κόκκους μαχλέπι
- 1 κ.σ. μαργαρίνη
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 αυγό για το άλειμμα
- 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Βάζουμε στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάτζο το αλεύρι, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, την κανέλα, το τζίντζερ, την μαστίχα, το μεχλέπι, το κονιάκ, το γιαούρτι, τα αυγά,, τον χυμό πορτοκαλιού.
- Μόλις έχουν σχεδόν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 30΄΄στο μιξερ, μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη.
- Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20 εκ.
- Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
- Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
- Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
- Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τις φλαούνες μας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι πριν τις βάλουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .
Πηγή: akispetretzikis.com