Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εγκαινιάζοντας σήμερα τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε, είναι τέτοιας έκτασης που για να γίνει απαιτείται διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.
Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 36 εκπρόσωποι των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, είναι η δεύτερη, μετά την επιτροπή διαλόγου της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, που αρχίζει τις διαδικασίες διαλόγου. Οι άλλοι δύο φορείς που θα λειτουργήσουν παράλληλα στο διάλογο, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους στην όλη διαδικασία του εθνικού διαλόγου.
Στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται:
-Η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Στα 14 χρόνια συμπεριλαμβάνονται το νήπιο και το προνήπιο. Σημειώνεται ότι σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 6-15, δηλαδή περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια (Δημοτικό) και την κατώτερη Δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο).
-Η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού
-Η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης
-Η αλλαγή της δομής του Λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου
-Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου
-Νέος στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης Ακόμα ανακοίνωσε και μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών από τη σχολική χρονιά 2016-2017.
Επίσης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στην κυβέρνηση για το θέμα των στρατιωτικών λυκείων. «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την πρόθεσή του να θεσπιστούν στρατιωτικά λύκεια.
www.dikaiologitika.gr