Υποχωρήσεις στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με την ίδια να υποστηρίζει πως πέτυχε την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις από 1/1/2018, χωρίς ωστόσο να περιγράφουν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για το σύνολο των εργασιακών.
Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Παράλληλα ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Οι θεσμοί ζητούν αλλαγές και στη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας, ώστε να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη.
Οι δανειστές επιμένουν και στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Ακόμη επιμένουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερου χρόνου προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά πριν από την κήρυξη της απεργίας.
Πηγή: cnn.gr