Από την πρόοδο που σημειώνεται στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στα μείζονα ζητήματα της 2ης αξιολόγησης (ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικά) θα εξαρτηθεί εάν θα γίνουν σήμερα συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement ή SLA) ως τις 3 Μαΐου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα μέσα Μαΐου και σίγουρα πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε χθες πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι χθεσινές συζητήσεις της περιορίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, λόγω των πολλών αποσαφηνίσεων που απαιτούνται στα κείμενα των μνημονίων.
Όπως εξηγούσε κυβερνητική πηγή, θα αναζητηθεί λύση σε επίπεδο «κορυφής» για όποια θέματα δεν μπορούν να λυθούν «τεχνικά».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καταγράφεται πρόοδος σε πολλά σημεία του ευρωπαϊκού μνημονίου για τα οποία η ελληνική πλευρά είχε διατυπώσει ενστάσεις.
Αντίθετα, δεν συνέβη το ίδιο με το τεχνικό κείμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου υπήρξαν τριβές και αστερίσκοι σε μια σειρά από διατάξεις που είχαν ως επίκεντρο τα εργασιακά.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του 5σελίδου Μνημονίου που έχει αποστείλει ο διεθνής οργανισμός στην Αθήνα, αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για το τι θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος στο σκέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις σήμερα συνεχίζονται πάνω στα δημοσιονομικά και στο «ψαλίδι» που θα υποστούν, μέσω της προσωπικής διαφοράς, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με πλαφόν 22%, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην κάνει δεκτό το πλαφόν του 22%.
Το Ταμείο επιμένει στο γεγονός ότι αν μπει πλαφόν 22% στις συντάξεις τότε δεν συρρικνώνεται κατά 1,8 δισ. ευρώ το μισθολογικό κονδύλι στις συντάξεις που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας αλλά πολύ λιγότερο. Έτσι απειλεί ότι αν μπει αυτό το «πλαφόν» θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2019-και όχι από το 2020- το νέο μειωμένο αφορολόγητο.
Το σενάριο πάνω στο οποίο συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις, προβλέπει τη δραστική συρρίκνωσή του στην περιοχή των 5.700-6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που βαρύνουν μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες.
Επί της ουσίας, το σημερινό αφορολόγητο των 8.636- 9.545 ευρώ, μειώνεται οριζόντια κατά 3.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και τα 5.700 ευρώ αφορολογήτου θα δικαιούνται τα επόμενα χρόνια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες χωρίς παιδιά, ενώ τα 6.600 ευρώ όσοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ενδιάμεσα φορολογούμενοι με ένα παιδί θα δικαιούνται αφορολόγητο 5.900 ευρώ και με δύο παιδιά 6.100 ευρώ.
Ο πρώτος συντελεστής φόρου παραμένει στο 22% αλλά μπορεί να μειωθεί στο 20% αν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Στη δεύτερη περίπτωση και εφόσον υπάρχει περιθώριο, είναι πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις και σε άλλους συντελεστές.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντίμετρα ενεργοποιούνται υπό την προϋπόθεση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για το 2019, τα αντίμετρα είναι κοινωνικής φύσης και περιλαμβάνουν τα σχολικά γεύματα και την μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα εκτός των άλλων.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ert.gr