Οριστικοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση η τελική πρόταση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μετά το 2018 την οποία θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Τα βασικά σημεία αυτής της πρότασης πρόκειται να συζητηθούν σε σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση θα υπάρχει και σενάριο για νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο, που σήμερα διαμορφώνεται στα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.
Εν τω μεταξύ τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας καυτηριάζουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Στουρνάρας, στις επιστολές που έστειλαν στη διοίκηση του Ταμείου με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προοπτικές της οικονομίας, και οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι εκθέσεις «αποτυγχάνουν στο να αποδώσουν δικαιοσύνη», ενώ «πολλά από τα συμπεράσματα δεν είναι συνεπή» με τα οικονομικά στοιχεία. Κάνει λόγο για «παραπλανητική παρουσίαση» της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, για «οξύμωρη» θέση του ΔΝΤ, για «ανεπαρκείς ή παραπλανητικές ενδείξεις» στο μείγμα φόρων/δαπανών, ενώ αρνείται μείωση του αφορολόγητου.
Η θέση του ΔΝΤ εγείρει πολλά ερωτήματα, υποβαθμίζει την πρόοδο, έχει ενσωματώσει μόνο τα «κακά» σενάρια, ενώ «χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιο με την ιστορία» αναφέρει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Κάνει λόγο για παραπλανητικές προβλέψεις για συνυπευθυνότητα σε καθυστερήσεις προηγούμενων αξιολογήσεων και διαψεύδει ότι υπάρχουν ανάγκες για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».
«Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Διότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και τα όποια θέματα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές», υποστήριξε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;» που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
«Η μοναδική αιτία και ο αποκλειστικός λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά πτυχές του Προγράμματος», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ανέφερε ότι «η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, αρνούνται όμως τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άρα και την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσής του. Το ίδιο το ΔΝΤ ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από υπερβολική λιτότητα, συστήνει πρόσθετα μέτρα. Το ίδιο συνέβη πέρυσι με την πρώτη αξιολόγηση και επαναλαμβάνεται και τώρα».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα