Σε μια επικερδή φάμπρικα από την οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη, βάζοντας ταυτόχρονα τρικλοποδιές στους Έλληνες παραγωγούς, έχει αναγάγει μια «κάστα» χονδρεμπόρων κατά κύριο λόγο και μεταποιητών κατά δεύτερο, την πρακτική των ελληνοποιήσεων στα όσπρια, δρώντας υπό την ιδιότυπη ανοχή –αν όχι συνενοχή, όπως επισημαίνουν δηκτικά στην «ΥΧ» ορισμένοι καλλιεργητές– της πολιτείας.
Φασόλια με καταγωγή από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, φακές από τον Καναδά και ρεβίθια από το Μεξικό (ο κατάλογος των χωρών προέλευσης είναι μακρύς) καταφθάνουν στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές κι εμφανίζονται στους πάγκους των λαϊκών και των καταστημάτων ως «ελληνικά», αιτούμενα από το καταναλωτικό κοινό το… ανάλογο αντίτιμο. Η παραπλάνηση του καταναλωτή, ωστόσο, δεν είναι παρά η μία πλευρά του νομίσματος. Η δεύτερη και μάλλον πιο σημαντική, έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι εγχώριοι καλλιεργητές και την υπεραξία των προϊόντων τους που χάνεται στη «μαύρη τρύπα» του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Η εικόνα που μας περιγράφει ο Στέργιος Νόνας, καλλιεργητής από τις Πρέσπες, είναι αποκαλυπτική: «Η παραγωγή πέρυσι στην περιοχή μας, λόγω της χαλαζόπτωσης, μόλις και μετά βίας “έπιασε” τους 1.500 τόνους από 3.500 τόνους μιας συνηθισμένης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά πλημμύρισε από “Φασόλι Πρεσπών”». Αντίστοιχη η εικόνα και στον Καστοριά, η οποία επίσης επλήγη πέρυσι από το χαλάζι, με αποτέλεσμα η σοδειά να είναι να είναι μειωμένη, όμως, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο Θωμάς Μάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Άργους Ορεστικού, αυτό δεν εμπόδισε τα τσουβάλια να γεμίσουν με «Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς».
«Το φαινόμενο της νοθείας εντοπίζεται περισσότερο σε επίπεδο λαϊκής και συνοικιακών καταστημάτων και λιγότερο στο οργανωμένο λιανεμπόριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν υπάρχουν “κρούσματα”» υπογραμμίζει ο κ. Νόνας. Αναφέρει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αλυσίδα σούπερ μάρκετ διαθέτει αυτές τις μέρες, προϊόν γνωστής επιχείρησης που αγοράζει γίγαντες από την Καστοριά, σε τιμή 2,49 ευρώ για δύο συσκευασίες των 500 γραμμαρίων. Αυτό, όταν στον παραγωγό για το συγκεκριμένο προϊόν η τιμή ήταν φέτος κατά μέσο όρο 2,60-2,70 ευρώ το κιλό;» αναρωτιέται.
του Γιάννη Τσατσάκη