Κρίσιμο σχετικά με τις προθέσεις που θα δείξουν οι δανειστές και στη συνέχεια για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας λάβει σαφείς εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τους ελιγμούς αλλά και τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί των ανοιχτών ζητημάτων.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών επιτρέπει στην Αθήνα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να περιμένουν οριστική λύση σε αυτή τη συνεδρίαση.
Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συνολική κατ αρχήν συμφωνία στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ (έστω και με την ανοχή του), προκειμένου τις αμέσως επόμενες ημέρες να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τον Πόλ Τόμσεν που θα συμμετέχει στη συνεδρίαση, θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα και κυρίως στην απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει πρόβλεψη για τη λήψη νέων μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών κλίνει προς την Ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών, ο οποίος θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Και αυτό είναι το πιο δύσκολο μέτωπο, το οποίο μπλοκάρει τις όποιες δυνατότητες μπορεί να υπήρχαν για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ στο μέτωπο του πρόσθετου πακέτου μέτρων παραμένει μεγάλη και ως εκ τούτου οι αξιωματούχοι του Ταμείου αποφεύγουν να εκφράσουν εκτιμήσεις αναφορικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Τα αγκάθια δύο και μεγάλα. Το ΔΝΤ μαζί με το Βερολίνο ζητούν ακόμα και αν τελικά αποφασιστεί ο μηχανισμός περικοπής δαπανών, αυτός να στοχεύει αποκλειστικά σε περικοπές δαπανών, έως και απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι το αίτημα της Ελλάδας να λάβει σαφή δέσμευση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος, χωρίς καθυστερήσεις ή υπαναχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.
Στο πρώτο μέτωπο πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το Βερολίνο δεν αναμένεται να βάλει εμπόδια στη διαδικασία, εφόσον η Ελλάδα εμφανιστεί διατεθειμένη να νομοθετήσει άμεσα τον αυτόματο «κόφτη», ο οποίος όμως θα στοχεύει κυρίως σε δαπάνες του προϋπολογισμού και όχι σε επιβολή νέων φόρων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα απαιτήσει σε δεύτερο χρόνο, να συγκεκριμενοποιηθούν οι κωδικοί του προϋπολογισμού στους οποίους θα επιβάλλεται ο δημοσιονομικός «κόφτης».
Στο δεύτερο μέτωπο, ήδη αρκετές χώρες μέλη δεν έχουν δει με καλό μάτι το Ελληνικό αίτημα για δέσμευση (ακόμα και γραπτή) των υπουργών Οικονομικών, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Πολλά ωστόσο αναμένεται να κριθούν τα επόμενα 24ωρα, καθώς όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν μέχρι και την ώρα έναρξης του Eurogroup της Δευτέρας τις επαφές, προκειμένου να διαλευκάνουν το τοπίο και να οριστικοποιήσουν τη θέση με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση.
Πηγή: huffingtonpost.gr