Νέες αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% στο 10%, ζυμώνονται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, οι οποίες συνεχίζονται εξ αποστάσεως αλλά με εντατικούς ρυθμούς.
Λίγους μόλις μήνες μετά τις αυξήσεις των συντελεστών, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος, η οποία επιχειρείται με ριζική αλλαγή της δομής της και των συντελεστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές προβλέπει αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% σήμερα σε 10%, με καθιέρωση οριακών συντελεστών οι οποίοι θα επιβάλλονται σε κλιμάκια ανάλογα (ίσως όχι ίδια αλλά σχετικά κοντά) με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Για παράδειγμα, σήμερα, ο ανώτατος συντελεστής 8% επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Με τη νέα πρόταση, η εισφορά θα επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, χωρίς επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως υποστηρίζει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Οι ανακατατάξεις σε κλιμάκια και συντελεστές είναι άγνωστο επί του παρόντος ποιους θα επιβαρύνουν. Αρμόδιες πηγές όμως υποστηρίζουν ότι από τις αλλαγές δεν προκύπτουν πρόσθετα έσοδα, αλλά αντίθεταοριακή μείωση εσόδων κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Οι νέες αλλαγές έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων, σε σχέση με το 2014, για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε η έκπτωση 30% στους συντελεστές της εισφοράς και παράλληλα επιβλήθηκε ανώτατος συντελεστής 8% (από 2,8%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πρόσθετα έσοδα 63 εκατ. ευρώ το 2015 και 377 εκατ. ευρώ για το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Κοστίζουν 550 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στις κλίμακες
Οι αλλαγές στους φόρους αποτελούν ένα ουσιαστικό κεφάλαιο για τη διαπραγμάτευση, καθώς αυτές θα κληθούν να κλείσουν σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2016.
Η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, αυξάνοντας τα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 30.000-35.000 ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, αλλά οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροτείνουν κατάργηση ή έστω δραστική μείωση του έμμεσου αφορολογήτου των 9.500 ευρώ, το οποίο προκύπτει σήμερα μέσω του tax credit των 2.100 ευρώ.
Για την κυβέρνηση, η κατάργηση του αφορολογήτου αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Η τελευταία κυβερνητική πρόταση, αναφέρουν πληροφορίες, φέρνει πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ. Προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια κλίμακα για τους μισθωτούς-συνταξιούχους με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, μια ίδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά χωρίς έκπτωση φόρου και μια τρίτη κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Στην ισχύουσα σήμερα κλίμακα των μισθωτών, οι πρώτοι δύο συντελεστές παραμένουν ως έχουν: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% όχι όμως για τις επόμενες 17.000 ευρώ αλλά έως τις 30.000-35.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος εισοδήματος -αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές- αρχίζουν οι επιβαρύνσεις, καθώς επιβάλλεται ο συντελεστής 42% από πιο χαμηλά.
Οι επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια διευρύνονται καταλυτικά καθώς καθιερώνονται -πάντα σύμφωνα με την πρόταση η οποία δεν έχει «κλειδώσει»- συντελεστές 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και 55% ή 60% για άνω των 100.000 ευρώ.
Στα εισοδήματα από ενοίκια, ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), ο συντελεστής 33% σε 35% και καθιερώνεται νέος συντελεστής 40%-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ερωτηματικό η αναδρομικότητα στους φόρους – Διαψεύδει ο Γ. Σταθάκης
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Οι δανειστές όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πιέζουν προς την κατεύθυνση οι αλλαγές στους συντελεστές να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015.
Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν ορισμένα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν το σενάριο των αναδρομικών αλλαγών, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση να ψάχνει νέα μέτρα (από αυτά που δεν υπάρχουν πλέον) για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016.
euro2day.gr