Πτώση 8% στις εξαγωγές της Δυτικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒΕ, την πενταετία 2011-2015 σχεδόν τα 2/3 των εξαγωγών πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες Ατ­τικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι οι 11 από τις 13 Περιφέρειες αύξησαν τις εξαγωγές τους στα τρόφιμα.

Το δε μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφεται για τη Θεσσαλία και σε αξία ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒΕ, που χαρτογραφεί την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας ανά περιφέρεια και ανά νομό προκύπτει ότι για το διάστημα της πενταετίας 2011-2015, σχεδόν τα 2/3 των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Με σκοπό την ανάδειξη του βαθμού εξωστρέφειας της κάθε περιφέρειας, των κλάδων που εμφανίζουν δυναμική και των αγορών αιχμής που μπορούν με τις κατάλληλες ενισχύσεις να συντελέσουν στην αύξηση της εξαγωγικής επίδοσης της ελληνικής περιφέρειας, η μελέτη εξετάζει στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η Περιφέρεια Αττικής συνεισφέρει το 49%, έχοντας διευρύνει το μερίδιό της κατά 4% από το 2011. Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2015 αλλά και διαχρονικά συνεισφέρει στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό 16%.

Το 2015 αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους πέτυχαν επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες, συγκεκριμένα: Ηπειρος (50%), Νότιο Αιγαίο (40%), Στερεά Ελλάδα (26%), Θεσσαλία (13%), Βόρειο Αιγαίο (13%), Δυτική Ελλάδα (11%) και Κρήτη (10%). Για τις Περιφέρειες Ηπειρου και Νοτίου Αιγαίου η εκτόξευση των εξαγωγικών επιδόσεων αποδίδεται κυρίως στα πετρελαιοειδή, καθώς μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα οι νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών (κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα), ενώ οι εξαγωγές καυσίμων από τα Δωδεκάνησα αυξήθηκαν κατά 146% από το 2014.

Από την άλλη πλευρά, μείωση της αξίας των εξαγωγών τους σημείωσαν οι παρακάτω περιφέρειες: Πελοπόννησος (-24%), Ιόνιο (-17%), Δυτική Μακεδονία (-8%), Κεντρική Μακεδονία (-6%), Αττική (-4%), Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (-3%).. Κλαδικά τα πετρελαιοειδή συνεισφέρουν σημαντικά στις εξαγωγές αρκετών περιφερειών και σε αυτό τον κλάδο αποδίδεται κατά κύριο λόγο η συνολική μείωση εξαγωγών σε περιφέρειες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, το Ιόνιο.

Βιομηχανικά προϊόντα
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τρόφιμα αναδεικνύονται ως «κλάδος-πρωταθλητής» το 2015, αφού οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν σε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ με θετικό πρόσημο κυμάνθηκαν οι εξαγωγές και για τον βιομηχανικό κλάδο των μηχανών-συσκευών σε δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες. Αντίθετα, για την κλωστοϋφαντουργία και ένδυση οι εξαγωγές σε δέκα από δεκατρείς περιφέρειες συρρικνώθηκαν.

Στην ανάλυση ανά αγορά για τις περισσότερες περιφέρειες το 2015 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα που εξάγουν πλέον ένα μεγάλο μέρος των αγαθών τους σε τρίτες χώρες και νέες αναδυόμενες και δυναμικές οικονομίες, όπως οι αγορές της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες το 2015 εμφάνισαν πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2011 όπου πλεονασματικές ήταν μόλις οι επτά. Συγκεκριμένα, εμπορικό έλλειμμα εμφάνισαν η Αττική (16,7 δισ. ευρώ), η Κεντρική Μακεδονία (1,2 δισ. ευρώ) και η Πελοπόννησος (683 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφεται για τη Θεσσαλία και σε αξία ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Mαύρη τρύπα» η ρωσική αγορά
Μετά το εμπάργκο του Αυγούστου 2014, υποχώρησαν σημαντικά οι εξαγωγές στη Ρωσία με υψηλότερες απώλειες συνολικά σε όλους τους κλάδους να σημειώνει η Κεντρική Μακεδονία.

Το έλλειμμα πέρυσι, συγκριτικά με το 2014, ήταν 84,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με πτώση εξαγωγών κατά 27,2 εκατ. ευρώ. Στην παραπάνω μείωση συντελούν εκτός του εμπάργκο και η ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας και η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης (λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα).

Κώστας Νάνος

www.ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.