Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί π.χ. πόσο παρορμητικοί ήταν (είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την χρήση ναρκωτικών). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.
Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων. Η τάση για λιγότερο συμβατικές “απολαύσεις” όπως τα ναρκωτικά αφήνει ένα «αποτύπωμα» στον εγκέφαλό τους, πράγμα που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη -εν μέρει τουλάχιστον- για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στα ναρκωτικά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδός τους, που είναι ακόμη πειραματική και χρειάζεται βελτίωση, μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να εντοπίζονται εκείνοι οι έφηβοι που ρέπουν περισσότερο στα ναρκωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr/ (Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)