Με στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο κοντέινερς ώστε να μπλοκάρουν τους δρόμους προς τα κυβερνητικά και διπλωματικά κτίρια, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάστηκαν για μια διαδήλωση χιλιάδων Χαζάρων για ένα έργο παροχής ηλεκτρισμού αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν η διαδρομή της γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος των 500 kV που συνδέει το Τουρκμενιστάν με την Καμπούλ να περάσει από δύο επαρχίες όπου διαμένουν πληθυσμοί Χαζάρων, μια επιλογή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα κόστιζε εκατομμύρια και θα καθυστερούσε το σημαντικό αυτό έργο κατά πολλά χρόνια.
Καθώς υπάρχει η πιθανότητα η διαδήλωση να μετατραπεί σε πεδίο μάχης λόγω συγκρούσεων των διαδηλωτών με την αστυνομία, η διαμαρτυρία αυτή υπογραμμίζει την πολιτική ένταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Γκάνι, που μάχεται τους Ταλιμπάν και ταυτόχρονα προσπαθεί να στήσει την κατακερματισμένη από δεκαετίες πολέμου οικονομία και πάλι στα πόδια της.
Η τελευταία διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την δολοφονία μιας ομάδας Χαζάρων, η οποία μετατράπηκε στην μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση στην Καμπούλ για χρόνια.
Οι διοργανωτές κάλεσαν τους διαδηλωτές να «ταρακουνήσει το παλάτι του δεσποτισμού». Οι αρχές έχουν κλείσει την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο, φοβούμενοι μια επανάληψη της βίας του περασμένου έτους, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στους τοίχους.
Οι κυρίως σιίτες Χαζάροι εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν διώξεις, αλλά είναι πολιτικά καλά οργανωμένοι και αναμένεται να παραβρεθούν χιλιάδες διαδηλωτές .
Οι Χαζάροι ηγέτες, στους οποίους συγκαταλέγονται και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ισχυρίζονται ότι η διαδρομή της γραμμής έτσι όπως επιλέχθηκε κάνει διακρίσεις στο λαό, με τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και την εθνική εταιρία ηλεκτρισμού DABS να απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Μόνο 30% της χώρας διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παροχής ηλεκτρισμού, το οποίο συχνά καταρρέει με μπλακ άουτ, αποτελεί για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα.