«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στις τάξεις των δανειστών

Η Κομισιόν θέλει παραχωρήσεις, το ΔΝΤ σκληρή λιτότητα 

Αγριεύουν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – Δανειστών και παρά την σιγουριά που αποπνέουν μέσα από τις δηλώσεις τους πως θα υπάρξει συμφωνία, η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει «αγεφύρωτη». Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δανειστές. Από την μία η Κομισιόν φαίνεται πιο διαλλακτική, με τον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ζητά από τους θεσμούς, ηπιότερους όρους για την συμφωνία που έρχεται, αλλά να συναντά σθεναρή αντίσταση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ), που κρατούν ψηλά την τεχνοκρατική σημαία και βάζουν εμπόδια, στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η άρνηση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έγκειται στην έντονη ανησυχία τους πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση λάβει παραχωρήσεις, τότε δεν θα μπορεί, εν συνεχεία, να εξυπηρετήσει το χρέος της. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως ειδικά το ΔΝΤ, δεσμεύεται από  τους ιδρυτικούς του κανόνες να μην συμμετέχει σε προγράμματα τα οποία συντηρούν ένα μη βιώσιμο χρέος και πως o Πρόεδρος της ΕΚΤ, ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει εδώ και μήνες γίνει μέσο άσκησης ασφυκτικής οικονομικής πίεσης στην χώρα μας και είτε μέσω του ELA, είτε μέσω της έκθεσής της ΕΚΤ στο ελληνικό Δημόσιο χρέος, έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα στην ελληνική Οικονομία.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ξεδιπλώνει τις πτυχές του άτυπου «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των δανειστών και σημειώνει συγκεκριμένα πως, «η άρνηση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έγκειται στην έντονη ανησυχία τους πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση λάβει παραχωρήσεις, τότε δεν θα μπορεί, εν συνεχεία, να εξυπηρετήσει το χρέος της». Οι τελευταίες προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν ήδη τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε χαλάρωση της δημοσιονομικής της προσαρμογής, γεγονός που αντανακλά αυτόματα πως απειλείται ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το  Der Spiegel, επικαλείται κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που φέρονται να υποστηρίζουν πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ απέναντι σε κάθε σκέψη για παραχωρήσεις προς την  ελληνική πλευρά, φέρεται να διατυπώθηκαν και στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

kontranews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.