Ναι! O λόγος γίνεται περί του γνωστού σε όλους μας container ή αλλιώς “εμπορευματοκιβώτιου”, μια απλή και εύχρηστη κατασκευή που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ασφαλούς μεταφοράς εμπορευμάτων.
Επιμέλεια: Μήνα Ζάρμπου, αρχιτέκτονας
Πριν κάποια χρόνια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη ζωή του μέσα σε ένα σπίτι φτιαγμένο από container. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις γίνονται στο χώρο της αρχιτεκτονικής για τα οφέλη και μη μιας τέτοιας εναλλακτικής τάσης κατοίκησης.
Πολλοί είναι οι υπερασπιστές των κατασκευών αυτών, καθώς τα container μπορούν πέρα από το χαμηλό κόστος (ή το σχετικά χαμηλό κόστος τους) να προσφέρουν προστασία από νερό και φωτιά, καθώς και μεταβλητότητα. Ο αντίποδας, ωστόσο, αυτής της άποψης μιλά για “εφήμερες κατασκευές στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής οικολογικής – βιοκλιματικής, εμπορικής βιομηχανίας της αρχιτεκτονικής, που κάποιοι επιτυχημένα επινόησαν”.
Όποια και να είναι η “θέση” του καθενός, θα άξιζε να ρίξετε μια ματιά σε κάποιες εντυπωσιακές κατασκευές που φαίνονται να επιτελούν επιτυχώς το ρόλο της κατοικίας.
- Container ξενώνας
- Χρωματιστά container (από το βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Marcio Kogan)
- Οικία container (από το γάλλο αρχιτέκτονα Patrick Partouche)
- Containers Of Hope ( από τον Benjamin Garcia Saxe στην Costa Rica)
- “Casa El Tiamblo” ( από studio James & Mau Arquitectura, στην Ισπανία)
- Container σπίτι ( στην Mojave Desert από Ecotech Design)
- Eco-Friendly Crossbox House (από Cg Architects)
- Καλοκαιρινή οικία (από designboom στη Σαρδινία της Ιταλίας)
- The Caterpillar House (από Sebastián Irarrázaval στο Santiago,Χιλή)