Εάν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία έναντι του χρέους της, τότε, αυτομάτως, θα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης χρεοκοπίας ενός κράτους στην ιστορία.
Το CNN κάνει τους παραλληλισμούς με το τι συνέβη στην Αργεντινή (με την οποία πολλάκις έχουμε συγκριθεί), τη Τζαμάικα και το Εκουαδόρ. Πρόκειται για χώρες που αναγκάστηκαν να δηλώσουν χρεοκοπημένες και ωστόσο απέχουν πολύ από την κατάσταση της Ελλάδας. Και τούτο διότι η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι χειρότερη – αν, τελικώς, κηρύξει χρεοκοπία.
Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να πληρώσει σήμερα το ΔΝΤ (1.6 δισεκατομμύρια ευρώ), κάτι που σύμφωνα με το CNN, μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει έναντι του συνόλου του χρέους της (323 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ήδη, η Ελλάδα, από το 2012, κρατούσε το ρεκόρ ρης μεγαλύτερης χρεοκοπίας. Μόνο που τότε είχαμε να κάνουμε με τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν συνεχεία, η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα», αναφέρει το άρθρο.
Θυμίζει, δε, πως η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής (2001), όταν η χώρα της Λατινικής Αμερικής χρεοκόπησε έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί οι παραλληλισμοί να είναι προφανείς, ωστόσο οι αναλυτές αναφέρουν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη.
«Τα πράγματα θα είναι πάρα πολλά σκληρά», αναφέρει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανπιστημίου Georgetown, «για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει έναντι όλων».
Μπορεί το ΔΝΤ, επισήμως, να μην θεωρήσει την Ελλάδα χρεοκοπημένη (θα δώσει διορία ενός μηνός), αλλά οι αγορές θα κρίνουν πως από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρουν οι αναλυτές, πως το χρέος της Ελλάδας έχει απλωθεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, καθώς χρωστάει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
«Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι μισή σε μέγεθος. Η μοναδική περίπτωση χρεοκοπίας που ξεπερνάει την Ελλάδα είναι αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακόμη και έτσι όμως, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει μακρά επίπτωση στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων».
Όσο για τις χώρες με τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά, το CNN θυμίζει πως είναι οι εξής:
Ελλάδα (2012): 138 δισεκατομμύρια ευρώ
Αργεντινή (2001): 95 δισεκατομμύρια ευρώ
Τζαμάικα (2010): 7.9 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκουαδόρ (2008): 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ
iefimerida.gr