Βουλή: Συζήτηση του ν/σ για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Με τον χαρακτήρα του επείγοντος άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υπεραμυνομένος της διαδικασίας του επείγοντος, επισήμανε ότι προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4327/15 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης, όπως η παράταση της θητείας των μονοπρόσωπων οργάνων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση -η οποία λήγει- τα επαγγελματικά λύκεια και η δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου και του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, που τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι οι προθεσμίες λήγουν για τη θητεία των διευθυντών και πιέζουν για να γίνουν οι τοποθετήσεις τους.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και ότι νομοθετεί μέσω δελτίων τύπου, χωρίς συναίνεση και διάλογο.

«Αν έχετε τον παραμικρό σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία να το αποσύρετε, να το θέσετε σε δημόσια διαβούλευση για να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί και να το φέρετε με κανονική διαδικασία» ανέφερε.

«Καμία διαβούλευση δεν κάνατε, κανένα διάλογο, φέρνετε ένα νομοσχέδιο στο πόδι, έχετε τη λογική “ψηφίζουμε και ξεψηφίζουμε”», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Επικριτικοί για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση ήταν τόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, όσο και της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Απαντώντας ο Κ. Γαβρόγλου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι έστειλε επιστολή στη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, καλώντας τις δύο Ομοσπονδίες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με την ψήφιση επί της αρχής και των άρθρων, αφού προηγηθούν το πρωί οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς που έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.