Η Ελλάδα μπορεί για άλλη μία φορά να έρθει αντιμέτωπη με την απειλή να πιεστεί προς την χρεοκοπία και την έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ, εάν η αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που παρακολουθούν την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.
Η Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη σε συμφωνία. Τα ζητήματα των περικοπών των συντάξεων, οι φόροι, το δημοσιονομικό κενό και τα ζητήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση για πώλησή τους σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις, είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα όνομά τους, γιατί οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Το ΔΝΤ βάζει νέα εμπόδια, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, διαφωνεί με την Ευρωζώνη για το πώς η Ελλάδα θα κάνει περικοπές. Με τη Μέρκελ να επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει τελικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αξιωματούχοι του Ταμείου προσπαθούν να βρουν τρόπους να ασκήσουν πιέσεις προς τη Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει κείμενο του WikiLeaks που αποκαλύπτει υποτιθέμενη συνομιλία στελεχών του ΔΝΤ.
Η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, σχεδόν πιέστηκε να βγει έξω από την ζώνη του Ευρώ, τον περασμένο Ιούλιο πριν από την ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής που οδήγησε στην τελική συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την χώρα. Τότε η Μέρκελ είχε συμβάλει για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, προειδοποιώντας ότι θα ήταν ανεύθυνο και θα οδηγούσε σε χάος εάν άφηναν την Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλούν πλέον δημόσια για τις προοπτικές της αξιολόγησης, όλες οι πλευρές έχουν εκφράσει ανησυχία για το εάν η Ελλάδα θα μπορεί να εφαρμόσει τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.
Αυτή η ανησυχία έχει αυξηθεί καθώς το κόμμα του Τσίπρα έχει χάσει συμμάχους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Οι πιθανότητες που δίνω για ακόμη μία ελληνική οικονομική κρίση το καλοκαίρο είναι σχετικά υψηλές» λέει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη. Δεδομένης της εξαιρετικά αργής διαδικασίας εφαρμογής των όρων, η αξιολόγηση, η πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και η μικρή διάθεση για ανακούφιση του χρέους, προετοιμάζουν την επόμενη κρίση. Είναι θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί» προσθέτει.
Επιστροφή των δανειστών
Οι επικεφαλής των θεσμών, της Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα το Σάββατο για να επαναλάβουν τη δουλειά για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποίοα αρχικά ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενη σειρά πληρωμών, με αποκορύφωμα τα 2,3 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να πληρωθούν στις 20 Ιουλίου και η ελληνική πλευρά δεν θα λάβει άλλη δόση από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ εάν δεν εκπληρώσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.
Τρεις αξιωματούχοι του ΔΝΤ, είπαν ότι οι αποπληρωμές του Ιούλιου, ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το «Brexit» είναι τα σημεία κλειδιά για να πιέσουν την Μέρκελ να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους που προτείνει το Ταμείο, ανέφερε η διαρροή του WikiLeaks. Το Ταμείο, δεν σχολίασε τη διαρροή και την υποτιθέμενη συζήτηση των στελεχών του.
Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι αποδέχεται να λάβει μέτρα ίσα με το 3% του ΑΕΠ της, μία δέσμευση που χαρακτηρίζεται ως επαρκής από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Όμως ο Πολ Τόμσεν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, έχει ζητήσει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ίσα τουλάχιστον με το 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Δύο αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων είπαν ότι το ΔΝΤ, μπορεί να δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις εάν η Ευρωζώνη κάνει τη διαφορά με την ελάφρυνση του χρέους.
«Διαπραγματευόμαστε σκληρά, τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη.
Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εξυμνούν την Ελλάδα για τα βήματα που έχει ήδη πραγματοποιήσει στις συντάξεις, τη φορολογική διοίκηση και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι δημιουργική και έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλά σημεία» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι που δουλεύουν στο παρασκήνιο λένε ότι δεν είναι καθαρό το κατά πόσο η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα. Εάν οι συζητήσεις συνεχιστούν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το προσφυγικό ή το δημοψήφισμα για το «Brexit», η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία περίοδο κρίσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Την Παρασκευή, οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν μία κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, την ώρα που διεξάγονται οι συζητήσεις στην Αθήνα και τα κράτη προετοιμάζονται για την εαρινή σύσκεψη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Οι υφυπουργοί θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να ανταλλάξουν σημειώσεις στις 7-8 Απριλίου στις Βρυξέλλες , πριν από τη Σύνοδο των υπουργών στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ. Αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε χρόνο για να εισρεύσει ρευστό στην Ελλάδα.
Το ρίσκο να εκτροχιαστούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα, όπως έγινε και πέρσι είναι υπαρκτό, είπε ο Marten Ross, ο Εσθονός υφυπουργός Οικονομικών υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Bloomberg