Έρχονται «καμπάνες» για το καρτέλ της μπίρας

Βαρύνουσας σημασίας για την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή αλλά και με διεθνείς προεκτάσεις θεωρείται η πλέον των 600 σελίδων απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση της μπίρας που αναμένεται να εκδώσει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη.

Μία από τις πτυχές του «φακέλου» της ζυθοποιίας -που εδώ και 10 χρόνια πάει από τα γραφεία της Επιτροπής στα δικαστήρια και γυρνά ξανά στο κτίριο της οδού Κότσικα- έφτασε στις αρχές του μήνα να δοκιμάσει και τη συνοχή της κυβέρνησης.

Για την ακρίβεια, καταψηφίστηκε από βουλευτές της διάταξη που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της και προέβλεπε να επιβαρυνθούν φορολογικά οι μικρομεσαίες αμιγώς ελληνικές ζυθοποιίες.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τότε είχαν εξαπολυθεί καταγγελίες κατά της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης αλλά και κατά του κουαρτέτου των δανειστών (μια και η τροπολογία ήταν αποτέλεσμα σύστασης του ΟΟΣΑ) πως εξυπηρετούνται πολυεθνικά συμφέροντα σε βάρος των μικρών ζυθοποιών.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά του ζύθου, που ξεπερνά σε πωλήσεις τα 500 εκατ. ευρώ και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι πρωταγωνιστές της είναι δύο:

• Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken, Amstel, ΑΛΦΑ κ.λπ.) που το 2014 έκανε πωλήσεις περί τα 300 εκατ. ευρώ και είναι μέλος του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού Heineken. Εκτιμάται ότι σήμερα ελέγχει το 55% της αγοράς. Κατηγορείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πως καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της και με παράνομες πρακτικές εμπόδιζε τους ανταγωνιστές της να μπουν σε σημεία λιανικής πώλησης.

• Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι η «Μύθος Ζυθοποιία» (Μύθος, Carlsberg, Kaiser κ.λπ.) με τζίρο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ το 2014 και μερίδιο 17% στην αγορά. Αυτή ανήκει στον έτερο διεθνή παίκτη της μπίρας, τη δανέζικη Carlsberg. Η «Μύθος» είχε καταγγείλει το 2006 την Αθηναϊκή για παράνομες πρακτικές στην αγορά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προωθήσει τα σήματά της στα καταστήματα. Σημειωτέον ότι τον περσινό Νοέμβριο η «Μύθος» μαζί με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (FIX) ανακοίνωσαν τη συγκέντρωση των επιχειρήσεών τους, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να έχουν πωλήσεις περί τα 130 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους ισολογισμούς του 2014, και από κοινού ελέγχουν το 30% της αγοράς.

Η ιστορία, όμως, ξεκινά από το 2005, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτεπάγγελτα ξεκίνησε έρευνα στην αγορά για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού, με δεδομένο το πολύ υψηλό ποσοστό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην εμπορία.

Το 2006 η «Μύθος» υπέβαλε στην ανεξάρτητη διοικητική Αρχή καταγγελία κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεσπά το σκάνδαλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπόθεση να πηγαίνει πίσω, όπως και άλλες.

Το 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίζει να συνεκδικάσει την αυτεπάγγελτη έρευνά της με την καταγγελία της «Μύθος».

Τότε η Αθηναϊκή προσβάλλει στο Εφετείο την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο τέλος του 2010 το δικαστήριο δικαιώνει την ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, αλλά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ασκεί αναίρεση επί της απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 2012 το ΣτΕ αποφασίζει αμετάκλητα υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού -υπηρεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού- ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών της: «Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, και μέσω άλλων πρακτικών με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών της από τους διαύλους διανομής και διάθεσης».

Τον Φεβρουάριο του 2014 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με την κατάθεση μαρτύρων και υποβολή υπομνημάτων, για να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο «φάκελος» περιλαμβάνει 8.000 σελίδες υλικού και η απόφαση αναμένεται να ξεπεράσει τις 600 σελίδες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόφαση άργησε να εκδοθεί σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η καθαρογραφή της αλλά και επειδή από τις αρχές του 2015 λείπουν τρεις από τους τέσσερις αρμόδιους εισηγητές. Οι δύο αποχώρησαν και η τρίτη εισηγήτρια έχει λάβει άδεια μητρότητας.

Έθνος

Leave a Reply

Your email address will not be published.