της Κεχριμπάρη Ιωάννας Διαιτολόγος Διατροφλολόγος MSc
Τα μπαχαρικά και των βότανα που μας προσφέρει η φύση είναι πολλά και μας χαρίζουν πολλούς γευστικούς συνδυασμούς! Πέραν όμως από τη γεύση και το άρωμά τους, τα τελευταία χρόνια έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη τους στην υγεία. Η δυνατή γεύση τους μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο σε μία ισορροπημένη διατροφή και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς μπορεί να ενισχύσει το γευστικό αποτέλεσμα ενός γεύματος, το οποίο περιέχει μειωμένα λιπαρά και αλάτι και να το κάνει ελκυστικό. Επιπλέον, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν (π.χ. αντιοξειδωτικά) έχουν σχετιστεί με προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορα νοσήματα!
Βάλτε, λοιπόν, τα μπαχαρικά και τα βότανα σε εμφανή θέση στην κουζίνα σας, προσθέστε τα προς το τέλος του μαγειρέματος και δώστε γεύση, άρωμα και πολύτιμες ιδιότητες για την υγεία σας στο φαγητό σας!
Παρακάτω ακολουθούν μερικές αντικαταστάσεις και συνδυασμοί που… πάνε πακέτο!
Αντί για αλάτι: Μπαχαρικά και βότανα με έντονη γεύση, όπως μαύρο πιπέρι.
Αντί για ζάχαρη: Μπαχαρικά με γλυκιά γεύση, όπως κανέλα και γαρύφαλλο.
Στο ψάρι: Άνηθος, πιπέρι, θυμάρι.
Στο κοτόπουλο: Κάρυ, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι.
Στο κόκκινο κρέας: Πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη.
Στον κιμά: μπαχάρι, κανέλλα, γαρίφαλο.
Στις πατάτες: Άνηθος, κάρυ, πάπρικα, ρίγανη.
zougla.gr