Νίκη στην πρεμιέρα για την Ελλάδα κόντρα στην ΠΓΔΜ (85-65)

 

 

Η Εθνική Ομάδα άρχισε με 20άρα επί της ΠΓΔΜ (65-85) τις υποχρεώσεις της στο Eurobasket και… πάει γι’ άλλα. Πρώτος σκόρερ ο «Πριντ», double-double οι Μπουρούσης & Κουφός. Απέναντι στην οικοδέσποινα Κροατία η συνέχεια.

Αν οι πρεμιέρες κρύβουν παγίδες, η Εθνική Ομάδα όχι μόνο δεν έπεσε μέσα, αλλά… πέταξε από πάνω της. Όπως έκανε κι επί της ΠΓΔΜ. Τόσο ώστε να μη τη… βλέπει. Σαν να την… έσβησε!

Παρότι είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, η περιφερειακή άμυνά της δεν ήταν η κατάλληλη για περισσότερο από ένα ημίχρονο και με τον Βασίλη Σπανούλη σε μέτρια ημέρα (οι μισοί πόντοι του απ’ το 38′ και μετά), άρχισε με νίκη τις υποχρεώσεις της του Eurobasket και πλέον σκέφτεται τη συνέχεια. Δηλαδή την οικοδέσποινα του γ’ ομίλου, Κροατία, στην Arena Zagreb.

Η «γαλανόλευκη» ήταν άκρως αποτελεσματική μετά από κάθε πιεστική άμυνά της, ενώ, όταν δε μπορούσε να τρέξει απ’ αυτή, είχε τον τρόπο να πάρει τους απαραίτητους πόντους (12π. έναντι 46π. στη ρακέτα). Η ΠΓΔΜ παρέμεινε σε κοντινή απόσταση στο σκορ χάριν στην εκτελεστικότητα των περιφερειακών της, αλλά ήταν αδύνατον να συνεχίσει έτσι μέχρι τέλους. Το ελληνικό ξέσπασμα μεταξύ τρίτης και τέταρτης περιόδου ήταν αρκετό.

Ο Νικ Καλάθης είχε 5 ασίστ στο 7′, οι Μπουρούσης & Κουφός σημείωσαν double-double, αλλά ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν το… κάτι άλλο: 18 πόντοι με 7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 1/1 ελεύθερη βολή, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και κανένα λάθος σε 25:47.

Ο Ρίτσαρντ Χέντριξ δεν είναι… Μπο ΜακΚάλεμπ και περιορίστηκε σε 2 πόντους (1/2δίπ., 0/1τρίπ.) και 3 ριμπάουντ, ενώ υπέπεσε και σε 2 λάθη σε 15:44.

Ο Πρέντραγκ Σαμαρντζίσκι με 1/2 ελεύθερες βολές μείωσε σε 50-55 στο 29′, αλλά μέχρι εκεί. Η συνέχεια ανήκε στην Ελλάδα, η οποία με τον Κώστα Σλούκα ν’ αποτελεί λύση πολυτελείας απ’ τον πάγκο, τον Κώστα Κουφό να κερδίζει ακόμη μία μονομαχία στη ρακέτα και τον Νίκο Ζήση να σκοράρει ένα… αρχηγικό τρίποντο ξέφυγε με 50-62 στο 31′ και διατήρησε τη διαφορά σε διψήφιους αριθμούς μέχρι τέλους μέχρι και τους 22 πόντους (57-79 στο 38′).

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 31-38, 50-59, 65-85

Το Ευρωμπάσκετ του 2015 ξεκίνησε χτες Σάββατο (5-20 Σεπτεμβρίου) και θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο στα 80 χρόνια του θεσμού που συνδιοργανώνεται από τέσσερις χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Λετονία και Κροατία). Οι αγώνες της φάσης των ομίλων θα διεξαχθούν σε Βερολίνο, Μονπελιέ, Ρίγα και Ζάγκρεμπ (5-11 Σεπτεμβρίου), ενώ οι χιαστί αναμετρήσεις της τελικής φάσης (12-20 Σεπτεμβρίου) θα λάβουν χώρα στη Λιλ.

Το κίνητρο είναι υψηλό για τις συμμετέχουσες ομάδες, μία εκ των οποίων η εθνική Ελλάδας (Γ΄ όμιλος, Ζάγκρεμπ), αφού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016).

Συγκεκριμένα, οι δύο φιναλίστ θα εξασφαλίσουν άμεση πρόκριση στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, ενώ οι πέντε ομάδες που θα ακολουθήσουν στη βαθμολογία (3-7) θα κερδίσουν μία δεύτερη ευκαιρία, με τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό Τουρνουά (θα διεξαχθούν 3 αυτή τη φορά), από όπου θα κριθεί η παρουσία τους ή μη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Μία δεκαετία συμπληρώνεται φέτος από την τελευταία φορά που η εθνική ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου σε Ευρωμπάσκετ… στο Βελιγράδι το 2005. Πως να μην είναι… κρυφός πόθος των Ελλήνων διεθνών να χρηστούν άξιοι διάδοχοι εκείνης της «χρυσής» εθνικής του Παναγιώτη Γιαννάκη, στις 20 Σεπτεμβρίου, στη Λιλ;

Να χαρίσουν δηλαδή στην Ελλάδα το τρίτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (μετά τον άθλο του 1987 στο ΣΕΦ)! Η τελευταία φορά που η «επίσημη αγαπημένη» επέστρεψε με μετάλλιο από οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση ήταν το 2009, ως χάλκινη στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, διαθέτει το καλύτερο έμψυχο υλικό όλων των εποχών, δηλαδή παίκτες με εμπειρίες από ΝΒΑ και από ομάδες που πρωταγωνιστούν στη Euroleague.

Σε ένα τουρνουά… διαρκείας, όμως τα πάντα μπορούν να συμβούν γι’ αυτό και οι πρωταγωνιστές επικεντρώνονται μόνο στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου, στο Ζάγκρεμπ, με πρώτη αντίπαλο την ΠΓΔΜ το Σάββατο (5/9). Ακολουθεί η οικοδέσποινα Κροατία την Κυριακή (6/9), η Γεωργία την Τρίτη (7/9), η Σλοβενία την Τετάρτη (8/9) και η Ολλανδία την Πέμπτη (10/9).

Σπανούλης, Ζήσης και Μπουρούσης είναι οι μοναδικοί τρεις παίκτες από τη φετινή δωδεκάδα που ήταν μέλη της Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2005. Ο πρώτος -ίσως ο κορυφαίος εν ενεργεία γκαρντ στην Ευρώπη- επέστρεψε αυτό το καλοκαίρι -μετά από απουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο δεύτερος, ακούραστος «εργάτης» της εθνικής και εκπληκτικός χαρακτήρας χρήστηκε αρχηγός εν τη απουσία του Αντώνη Φώτση.

Ο τρίτος, ως πρωταθλητής Euroleague φέτος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα αποτελέσει μία ακόμη χρονιά «πύργο», καθοδηγώντας τον ΝΒΑερ Κώστα Κουφό που φορά για πρώτη φορά το εθνόσημο στο στήθος από το Ευρωμπάσκετ του 2011 (η πρώτη παρουσία του στην εθνική ανδρών ήταν το 2009 στην Πολωνία).

Από τους υπόλοιπους παίκτες, σαφώς βελτιωμένος ο άσος των Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλάζει ταχύτητα στην εθνική, είτε στο «3», είτε στο «4». Ο Κώστας Παπανικολάου δεν είχε το χρόνο συμμετοχής που ήθελε στο Χιούστον και δεν γνωρίζει ακόμη σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν, μετά την ανταλλαγή του στους Νάγκετς, αλλά ξέρει πως θα «ματώσει» στο γήπεδο για να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται η εθνική.

Αν και… απαρνήθηκε το ΝΒΑ για τον Παναθηναϊκό, ο Νικ Καλάθης δεν απαρνείται την εθνική ανδρών. Από αυτόν, αλλά και τους Κώστα Σλούκα της Φενερμπαχτσέ Ούλκερ και Αντώνη Μάντζαρη του Ολυμπιακού περιμένει να είναι πανέτοιμοι για να δώσουν ανάσες σε Σπανούλη και Ζήση ο Κατσικάρης.

Τέλος, ο καθαρόαιμος σμολ φόργουορντ Στράτος Περπέρογλου και τα «τεσσάρια» Πρίντεζης και Καϊμακόγλου έχουν παρουσία χρόνων στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και παράλληλα σημαντικό ρόλο. Δώδεκα σταρ καλείται να διαχειριστεί ο Φώτης Κατσικάρης, παίκτες του υψηλότερου επιπέδου και δώδεκα ισχυρές προσωπικότητες που στις ομάδες τους έχουν μάθει να είναι πρωταγωνιστές.

Δύο χρυσά μετάλλια (1987, 2005), ένα αργυρό (1989), δύο χάλκινα (1949, 2009) και μία τέταρτη θέση το 2007 στην Ισπανία αποτελούν παράσημα της εθνικής και παρακαταθήκη για τα παιδιά του Φώτη Κατσικάρη.

Οι δώδεκα διεθνείς αισθάνονται την ευθύνη να επαναφέρουν στην κορυφή της Ευρώπης την εθνική ομάδα που έχει χαρίσει τις περισσότερες επιτυχίες στους Έλληνες φιλάθλους. Η 6η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2011 (μετά την 11η θέση στο Μουντομπάσκετ του 2010), ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου λόγω της απρόσμενης και ντροπιαστικής ήττας από τη Νιγηρία στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Βενεζουέλας το καλοκαίρι του 2012, η 11η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και ο πρόωρος αποκλεισμός στον νοκ άουτ χιαστί της φάσης των «16» από την μετέπειτα αργυρή Σερβία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αποτελούν μία πενταετία «χαμηλών πτήσεων» για τη «γαλανόλευκη».

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, με Τόνι Πάρκερ, Μπορίς Ντιό και Νικολά Μπατούμ θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, μπροστά σε 25 χιλιάδες φιλάθλους της στο γήπεδο της… ποδοσφαιρικής Λιλ, “Stade Pierre Mauroy, ενώ στη φάση των ομίλων δίνει τους αγώνες της στο Μονπελιέ.

Με τον 37χρονο (!) πλέον Νοβίτσκι η Γερμανία, με Παού Γκασόλ και Νίκολα Μίροτις… νατουραλιζέ αντί του Ιμπάκα οι Ισπανοί (χωρίς Ναβάρο, Καλντερόν, Ρούμπιο και Μαρκ Γκασόλ).

Οι ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές Σέρβοι με προπονητή τον Σάσα Τζόρτζεβιτς του Παναθηναϊκού, οι Ιταλοί, με τέσσερα αστέρια από το ΝΒΑ είναι φαβορί, ενώ κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμήσει την οικοδέσποινα Κροατία και τη Λιθουανία του Γιόνας Καζλάουσκας.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

 

 

1ος Όμιλος (Μονπελιέ): Γαλλία, Ρωσία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Πολωνία, Φινλανδία

 

2ος Όμιλος (Βερολίνο): Ισπανία, Σερβία, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, Ισλανδία

 

3ος Όμιλος (Ζάγκρεμπ): ΕΛΛΑΔΑ, Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Ολλανδία

 

4ος Όμιλος (Ρίγα): Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία, Τσεχία, Εσθονία, Βέλγιο

 

 

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 24 ομάδες που χωρίστηκαν (κατόπιν κλήρωσης) σε 4 γκρουπ των έξι ομάδων. Αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον 3ο όμιλο (5-11/9) στο Ζάγκρεμπ θα είναι η «οικοδέσποινα» Κροατία, οι Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Γεωργία και Ολλανδία.

 

Την πρόκριση στη φάση των «16» (νοκ άουτ χιαστί στις 12 και 13/9) εξασφαλίζουν οι 4 πρώτοι του ομίλου που διασταυρώνεται με τον 4ο (Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία, Τσεχία, Εσθονία, Βέλγιο). Βατοί δηλαδή αντίπαλοι, με την ασημένια του Ευρωμπάσκετ 2013, Λιθουανία, να είναι ο πιο υπολογίσιμος εξ αυτών, στο δρόμο προς τους «8».

 

Νοκ άουτ είναι και ο αγώνας στα προημιτελικά (15 και 16/9), όπου αναμένεται να έχει φτάσει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία (Α΄ όμιλος), αλλά και οι καλύτερες από τον όμιλο «φωτιά», τον Β΄ των Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία και Ισλανδία). Οι νικητές αγωνίζονται στα ημιτελικά (17 και 18/9), ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται ο «μικρός» τελικός και ο τελικός.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α΄ ΦΑΣΗΣ

 

Το πρόγραμμα της Α’ φάσης (5-10/9/2015) έχει ως εξής:

 

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5/9/2015)

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Μονπελιέ)

16:00 Πολωνία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

18:30 Ισραήλ-Ρωσία

22:00 Γαλλία-Φινλανδία

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)

16:00 Γερμανία-Ισλανδία

19:00 Ισπανία-Σερβία

22:00 Ιταλία-Τουρκία

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ)

16:00 Γεωργία-Ολλανδία

19:00 ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑ

22:00 Κροατία-Σλοβενία

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ρίγα)

15:30 Τσεχία-Εσθονία

18:30 Βέλγιο-Λετονία

21:30 Λιθουανία-Ουκρανία

 

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6/9/2015)

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Μονπελιέ)

16:00 Ρωσία-Πολωνία

18:30 Φινλανδία-Ισραήλ

22:00 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γαλλία

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)

16:00 Σερβία-Γερμανία

19:00 Ισλανδία-Ιταλία

22:00 Τουρκία-Ισπανία

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ)

16:00 Ολλανδία-ΠΓΔΜ

19:00 Σλοβενία-Γεωργία

22:00 ΕΛΛΑΔΑ-Κροατία

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ρίγα)

15:30 Εσθονία-Βέλγιο

18:30 Λετονία-Λιθουανία

21:30 Ουκρανία-Τσεχία

 

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (7/9/2015)

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Μονπελιέ)

16:00 Φινλανδία-Ρωσία

18:30 Ισραήλ-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

22:00 Γαλλία-Πολωνία

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ρίγα)

15:30 Λιθουανία-Βέλγιο

18:30 Τσεχία-Λετονία

21:30 Ουκρανία-Εσθονία

 

8/9/2015

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)

15:30 Σερβία-Ισλανδία

18:45 Γερμανία-Τουρκία

22:00 Ισπανία-Ιταλία

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ)

16:00 Σλοβενία-Ολλανδία

19:00 Γεωργία-ΕΛΛΑΔΑ

22:00 Κροατία-ΠΓΔΜ

 

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9/9/2015)

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Μονπελιέ)

16:00 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Φινλανδία

18:30 Πολωνία-Ισραήλ

22:00 Ρωσία-Γαλλία

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)

15:30 Τουρκία-Σερβία

18:45 Ιταλία-Γερμανία

22:00 Ισλανδία-Ισπανία

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ)

16:00 ΕΛΛΑΔΑ-Σλοβενία

19:00 ΠΓΔΜ-Γεωργία

22:00 Ολλανδία-Κροατία

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ρίγα)

15:30 Βέλγιο-Τσεχία

18:30 Λετονία-Ουκρανία

21:30 Εσθονία-Λιθουανία

 

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10/9/2015)

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Μονπελιέ)

16:00 Φινλανδία-Πολωνία

18:30 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ρωσία

22:00 Ισραήλ-Γαλλία

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)

15:30 Σερβία-Ιταλία

18:45 Γερμανία-Ισπανία

22:00 Τουρκία-Ισλανδία

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ)

16:00 Σλοβενία-ΠΓΔΜ

19:00 Γεωργία-Κροατία

22:00 ΕΛΛΑΔΑ-Ολλανδία

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ρίγα)

15:30 Ουκρανία-Βέλγιο

18:30 Λετονία-Εσθονία

21:30 Τσεχία-Λιθουανία

 

*** Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στη φάση των «16» (νοκ-άουτ χιαστί)

 

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

 

ΛΙΛ: “Stade Pierre Mauroy (27.000 θεατές, 2012, Τελική Φάση)

 

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο τελευταίας τεχνολογίας, χωρητικότητας 50 χιλιάδων θεατών… που μετατρέπεται σε γήπεδο μπάσκετ 27 χιλιάδων θεατών. Ο χλοοτάπητας μεταφέρεται σε ράγες!

 

ΜΟΝΠΕΛΙΕ: Park&Suites Arena (10.700 θεατές, 2010, Α΄ Ομιλος)

 

Η Γαλλία θα δώσει στο Μονπελιέ τους αγώνες της στη φάση των ομίλων, σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο που φιλοξενεί αγώνες τένις, χόκεϊ και χάντμπολ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: 02 Αrena – Mercedes Benz Arena (15.000 θεατών, 2008, Β΄ Όμιλος)

 

Το 2009 ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Euroleague για 5η φορά στην ιστορία του σε αυτό το γήπεδο, αποκλείοντας πρώτα τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό και εν συνεχεία την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό. Εδρα της Άλμπα Βερολίνου, ανοίγει τις… πύλες του για να φιλοξενήσεις τους αγώνες του ομίλου φωτιά του Ευρωμπάσκετ, με επικεφαλής τη Γερμανία.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Arena Zagreb (16.500, 2008, Γ΄ Όμιλος)

 

Από την Arena Zagreb θα αρχίσει το ταξίδι των παικτών του Φώτη Κατσικάρη με στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Δεν αποτελεί έδρα κάποιας κροατικής ομάδας μπάσκετ και κυρίως φιλοξενεί αγώνες χόκεϊ, χάντμπολ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου σάλας. Επίσης, σ’ αυτό το κλειστό διοργανώνονται συχνά συναυλίες και εκδηλώσεις. Στον περιβάλλοντα χώρο λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα. Επικεφαλής του Γ΄ ομίλου είναι η Κροατία.

 

ΡΙΓΑ: Arena Riga (11.200 θεατές, 2006, Δ΄ Όμιλος)

 

Η εθνική Λετονίας θα έχει τον φίλαθλο κόσμο στο πλευρό της, ως επικεφαλής του Δ΄ ομίλου στο γήπεδο… χόκεϊ, Arena Riga.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.