Στο «δημοσιονομικό ουδέτερο» στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μετά την πολιτική συμφωνία που κλείδωσε στο χθεσινό Eurogroup μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του CNN Greece στο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την υπόσχεσή της «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας» περιλαμβάνονται: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% από το 2018, σημαντική ελάφρυνση στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε επιλεγμένα είδη διατροφής (όπως ο καφές) από το 24% στο 13%, όπως επίσης και μείωση του ενεργειακού κόστους π.χ. από 13% του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο 6%.
Αυτά είναι μερικά από τα ανταλλάγματα που ζητάει η ελληνική πλευρά για να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία ψηφίζοντας ταυτόχρονα ένα βαρύ πακέτο προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοστεί από 1.1.19. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται ασφαλώς η μείωση του αφορολόγητου -το ύψος της μείωσης θα προσδιοριστεί όταν επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα- και η μείωση σε ποσοστό 0,75% επί του ΑΕΠ των δαπανών για το συνταξιοδοτικό σε ορίζοντα πενταετίας (2020-2025).
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η μείωση του αφορολόγητου είναι το πιο δύσκολο πολιτικά μέτρο και ευελπιστεί πως με το κατάλληλο περιτύλιγμα θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία πως το άθροισμα των μέτρων που θα ληφθούν θα είναι μηδενικό. Το επόμενο διάστημα το Μαξίμου καλείται να πείσει και τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την αναγκαιότητα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων και γι’ αυτό θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του σε διατυπώσεις όπως «για κάθε ευρώ μέτρα που θα παίρνουμε θα επιστρέφουμε άλλο ένα ευρώ».