Εκλογικό έδαφος κερδίζει η ακροδεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, με τις δύο εκλογές που έλαβαν χώρα σήμερα, Κυριακή 24 Απριλίου, σε Σερβία και Αυστρία να επισφραγίζουν αυτή την εκτίμηση.
Η ακροδεξιά κερδίζει στις προεδρικές της Αυστρίας
Σήμερα, Κυριακή, οι Αυστριακοί οδηγήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Χάιντς Φίσερ. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν ο ακροδεξιός Norbert Hofer του κόμματος των Φιλελευθέρων και ο ανεξάρτητος Alexander van der Bellen που έχει την στήριξη του κόμματος των Πρασίνων. Κανένας από τους δύο δεν ανήκει στα δύο κόμματα που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στην Αυστρία, δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό.
Όπως είχε επισημάνει η Telegraph, η χώρα μπαίνει στη λίστα εκείνων που απομακρύνονται σταδιακά από το κέντρο, με τους πολίτες να υποστηρίζουν ακραία αριστερά ή δεξιά κόμματα. Σύμφωνα με τα exit polls, ο ακροδεξιός Hofer είναι ο νικητής των εκλογών, συγκεντρώνοντας το 36% των ψήφων. Ο πολιτικός είναι γνωστός για την ρητορική του κατά της ΕΕ και των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ένας δεύτερος γύρος εκλογών αναμένεται να λάβει χώρα στις 22 Μαΐου.
Άνοδος της ακροδεξιάς στη Σερβία
Στη γειτονική Σερβία σήμερα, Κυριακή, διεξήχθησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Παρόλο που τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν θα είναι έτοιμα τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οι Financial Times αναφέρουν ότι τα exit polls δείχνουν μεγάλη άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, όπως είναι το ριζοσπαστικό SRS και η συντηρητική συμμαχία DSS-Dveri. Τα συγκεκριμένα κόμματα, αν και ασήμαντα έως τώρα, αναμένεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 5% των ψήφων. Υπενθυμίζουμε ότι η Σερβία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, όμως τα περισσότερα εθνικιστικά κόμματα είναι εναντίον αυτής της προοπτικής.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ψηφοφόροι αναμένονταν να επανεκλέξουν με απόλυτη πλειοψηφία τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επιθυμεί την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τα εθνικιστικά κόμματα που επιθυμούν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.