Οι Αστρομαχητές είναι εδώ και είναι όπως πρέπει ΑΚΟΜΑ!

Οι Αστρομαχητές είναι εδώ και είναι όπως πρέπει ΑΚΟΜΑ!

Έκατσε ο ΘΕΟΣ ο διαχειριστής του Παιδικές Σειρές στο youtube και ανέβασε από ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑ (έχει το κατσάρωμα της κασέτας και το χιονάκι, όχι αστεία τώρα) τα επεισόδια του Σερίφη του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές (Saber Rider and the Star Sheriffs). Ναι καλά ακούσατε Σερίφης του Διαστήματος! Μακράν η νούμερο 1 σειρά για μένα προσωπικά και θεωρώ και για πολλούς από εσάς.Όχι επειδή ήταν η πρώτη μου καψούρα η Απρίλια αλλά γενικά. Και  το σενάριο, και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, και το animation, ακόμα και το soundtrack που θα έκανε και τους Chemical Brothers να παρακαλάνε για ένα sample. Γατάκια! Ο σερίφης ήταν και θα είναι πάντα στη καρδιά μας σαν το καλύτερο παιδικό που βγήκε ποτέ. Κι εγώ πήγαινα Κύριος στο βίντεο το κλάμπ (ναι ρε ζούσα τότε) και ενοικίαζα την κασέτα ξανά και ξανά με την υπάλληλο να αναρωτιέται: Μα καλά βρε παιδί μου πάλι το ίδιο θα δεις;
-ΝΑΙ ΡΕ, ΤΟ ΙΔΙΟ! Θα το μάθω να το κάνω σκετς στη γιορτή του σχολείου.

Και λίγη ιστορία… (από τον άλλο μάγκα που έκατσε και τα έγραψε στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές (Saber Rider and the Star Sheriffs) είναι μια τηλεοπτική σειρά anime, της δεκαετίας του ’80. Έκανε πρεμιέρα το 1987 στην Αμερική, εκπέμποντας συνολικά 52 επεισόδια, προτού η εταιρεία παραγωγής το ακυρώσει το Σεπτέμβριο του 1988. Η σειρά βασίστηκε στο ιαπωνικό άνιμε του 1984, Sei Jūshi Bismarck, του στούντιο Pierrot, το οποίο είχε μέτρια απήχηση στην χώρα παραγωγής του, προτού τα δικαιώματά του εξαγοραστούν από την World Event Productions (WEP), την ίδια εταιρεία πίσω από το Voltron το 1986. H WEP επαναδιάταξε το σύνολο των επεισοδίων, εξαιρουμένου του αρχικού και του τελευταίου, εισήγαγε 6 καινούρια και επανέγραψε το σενάριο. Η σειρά που προβλήθηκε αρχικά στην Ελληνική τηλεόραση κατά την τηλεοπτική χρονιά 1989-1990 και σποραδικά από τον τηλεοπτικό σταθμό 0-6, New Channel και διάφορα τοπικά κανάλια (π.χ. Ναύπακτος TV), βασιζόταν στην αμερικανική έκδοση. Σε ορισμένα επεισόδια η μεταγλώττιση αναφέρονταν στους πρωταγωνιστές και ως Αστροφύλακες. Ο συντετμημένος τίλος της σειράς (Ο Σερίφης του Διαστήματος) συνέπεπται με την ελληνική μετάφραση του άνιμε Bravestarr στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα, προκαλώντας σύγχυση στο κοινό.

Πλοκή
Η σειρά διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον: Η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί πέρα της γης και αποικίσει πλανήτες σε ολόκληρο το σύμπαν, δημιουργώντας τα Νέα Σύνορα. Για να προστατευθούν οι έποικοι και να διατηρηθούν οι νόμοι εντός των Νέων Συνόρων, ένας στρατιωτικός οργανισμός, το Αρχηγείο του Ιππικού έπρεπε να δημιουργηθεί. Το Αρχηγείο του Ιππικού διατηρεί μεγάλο όγκου στρατού με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Νέων Συνόρων και εντός του υπάρχει μία ειδική μονάδα γνωστή ως Αστρομαχητές. Οι Αστρομαχητές είναι επίλεκτοι πράκτορες που ερευνούν εγκλήματα και ξεσκεπάζουν δολοπλοκίες εναντίον της ασφάλειας των Νέων Συνόρων.

Ο κύριος αντίπαλος του Αρχηγείου του Ιππικού και των Αστρομαχητών είναι μία εξωγήινη φυλή, γνωστή ως Εισβολείς που εισήλθαν στην διάστασή μας, από την Ζώνη του Ατμού, με σκοπό να την κατακτήσουν. Απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται με σφοδρότητα στους εποίκους καταστρέφοντας τους οικισμούς και τις πόλεις, με σκοπό την εξόρυξη διάφορων μετάλλων και κρυστάλλων από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι Εισβολείς είναι κάτοχοι ανώτερης τεχνολογίας. Ελέγχουν μυριάδες γιγαντιαίων ρομποτικών μονάδων με όπλα και αμυντικά συστήματα πολλαπλάσια καλύτερων εκείνων του συμβατικού στρατού του Αρχηγείου του Ιππικού. Η μοναδική ελπίδα είναι το Ramrod, ένα διαστημόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε παντοδύναμο ρομπότ και μπορεί να αντιμετωπίσει τους Εισβολείς με ίσους όρους.

Χαρακτήρες

Σερίφης του Διαστήματος
Είναι ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών, κυβερνήτης του Ramrod και το πραγματικό του όνομα δεν αποκαλύπτεται ποτέ ενώ συχνά τον αποκαλούν απλώς Σερίφη. Είναι νεαρής ηλικίας, όπως άλλωστε και το σύνολο των μελών των Αστρομαχητών, και η καταγωγή του πηγάζει από τα Σκωτσέζικα Υψίπεδα. Χαρακτηρίζεται ως ειδικός στα άλογα διαθέτοντας παράλληλα θρυλικές ικανότητες στην ξιφομαχία. Τζέντλεμαν και εξαιρετικός αναλυτής τακτικής, ο κεντρικός ήρωας φέρει το σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπράτσο της στολής και στην περικεφαλαία. Συχνά ιππεύει το ρομποτικό του άλογο, τον «Ατρόμητο», ο οποίος μπορεί να ίπταται χάρης των μηχανικών προωθητών στα τέσσερα πέταλα και να λειτουργεί στο διάστημα. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει διαπλανητικά ταξίδια συνήθως φυλάσσεται στο Ράμπροντ και χρησιμοποιείται σε επιφάνειες πλανητών και κοντινά ταξίδια γύρω από τροχιές δορυφόρων. Ο Ατρόμητος αναγνωρίζει και υπακούει μόνο την φωνή του Σερίφη του Διαστήματος ενώ διαθέτει αυτόνομες ικανότητες που ενεργοποιούνται όταν ο τελευταίος διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Ο Σερίφης γνώριζε προσωπικά την Απρίλια, πριν σχηματιστεί ο βασικός πυρήνας της ομάδας των Αστρομαχητών, αφού είχαν συνεργαστεί στην υλοποίηση του Ramrod υπό την ηγεσία της Διοίκησης του ιππικού.

Απρίλια
Είναι η κόρη του Διοικητή του Ιππικού και ο ιθύνων νους πίσω από την δημιουργία του Ramrod. Πριν καταταγεί στους Αστρομαχητές, ήταν επαγγελματίας παίκτης του τέννις. Η Απρίλια διαθέτει εξίσου ένα ρομποτικό άλογο, στα πρότυπα του Ατρόμητου. Ο χαρακτήρας της περιπλέκεται σε διάφορα ερωτικά σενάρια: Στα πρώτα επεισόδια δείχνει ένα αυξημένο ενδιαφέρον προς τον Σερίφη του Διαστήματος ενώ στα αμέσως επόμενα προς τον Τζέσυ Μπλου, καταλήγοντας σε μία πλατωνική σχέση με τον Κεραυνό. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρομαντικές στιγμές, ως προς το σύνολο του σήριαλ, είναι απειροελάχιστες. Στη στολή και στο κράνος φέρει το γαλλικό τρικολόρε, σημάδι που ασφαλώς υποδεικνύει την καταγωγή της.

Κεραυνός
Είναι πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία. Πλέον υπηρετεί ως πιλότος του Ramrod και ελέγχει πλήρως τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια που βρίσκονται στην περιοχή του στήθους του ρομπότ. Οδηγεί ένα ερυθρόλευκο αγωνιστικό αυτοκίνητο που φέρει τροποποιημένη πανοπλία και είναι εξοπλισμένο με ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο. Χαρακτηρίζεται ως αρκετά ευέξαπτος και η καταγωγή του πηγάζει από την Ιαπωνία, φέροντας το αντίστοιχο εθνικό σύμβολο στο μπράτσο και κράνος. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που στην αυθεντική (ιαπωνική) έκδοση είναι εκείνος ο ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών. Στο 24ο επεισόδιο, ανακαλύπτει πως ο πατέρας του ήταν πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και πολεμούσε στο πλάι του θρυλικού Βασιλιά του Τζαρ όταν τους επιτέθηκαν για πρώτη φορά οι Εισβολείς. Σε μία πράξη αυτοθυσίας αποφάσισε να οδηγήσει το μαχητικό του προσκρούοντας στο πιλοτήριο της διαστημικής ναυαρχίδας του Νέμεσι: η έκρηξη στέρησε το σώμα του αρχηγού των Εισβολέων, στέλνοντάς τον πίσω στην Ζώνη των Ατμών απ’ όπου δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ πλήρως.

Colt
Είναι φημισμένος κυνηγός επικηρυγμένων. Στο πρώτο επεισόδιο ακολουθεί τα ίχνη ενός ξακουστού κατασκόπου των Εισβολέων. Διαθέτει σχεδόν αλάνθαστη ευστοχία με τα όπλα και υπηρετεί ως πυροβολητής του Ramrod. Παρότι μοναχικός, του αρέσει να φλερτάρει τις περισσότερες γυναίκες που συναντά. Οι γονείς του δέχθηκαν επίθεση και θεωρούνται νεκροί αμέσως μόλις ο Colt τους είχε εγκαταλείψει για να λάβει μέρος σε ένα περιοδεύων τσίρκο. Αυτή η πράξη τον ανάγκασε να ακολουθήσει τη ζωή του κυνηγού κεφαλών. Το προσωπικό του σκάφος είναι μπλε και λευκής απόχρωσης ενώ φέρει τα σήματα της αμερικανικής σημαίας κατά τα πρότυπα των προηγούμενων χαρακτήρων.

Ramrod
Αναπτύχθηκε από την Απρίλια και χαρακτηρίστηκε ως το τεχνολογικό θαύμα που θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς την εντεινόμενη επιθετικότητα των Εισβολέων. Παρότι μπορεί να πλοηγηθεί μόνο από ένα άτομο, είναι σχεδιασμένο καταλλήλως για τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξεχωριστά πιλοτήρια και χειρίζονται διαφορετικά μέρη: πλοηγός (Απρίλια), πυροβολητής (Κολτ), πιλότος (Κεραυνός), κυβερνήτης (Σερίφης του Διαστήματος). Το αποκορύφωμα κάθε επεισοδίου είναι η μετατροπή του Ramrod από εναέριο θωρηκτό σε τεράστιο ρομπότ. Η εντολή μετατροπής που δίνεται από τον Κεραυνό, ονομάζεται «Φάση Πρόκλησης 1». Τότε ο Ramrod ακούγεται να υπακούει με μία βαριά και μακρόσυρτη προφορά. Ως ρομπότ έχει τυπική ένδυση ενός γουέστερν χαρακτήρα, φορώντας καπέλο καουμπόι και κάπα. Η μετατροπή του συμβαίνει όταν οι Αστρομαχητές αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες γιγαντιαίες ρομποτικές μονάδες των Εισβολέων. Οι μονομαχίες είναι συνήθως του τύπου «ένας εναντίον ενός» και λαμβάνουν χώρα στα τελευταία πέντε λεπτά της πλειοψηφίας των επεισοδίων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Ο Ramrod σε καμία περίπτωση δεν έχει αυτόβουλη σκέψη ή τεχνητή νοημοσύνη. Στην ιαπωνική έκδοση, το ρομπότ ονομάζεται Bismark (από το ομώνυμο θρυλικό πλωτό γερμανικό θωρηκτό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου), εξ’ ου άλλωστε και ο αυθεντικός τίτλος της σειράς Sei Jūshi Bismarck. Στην αγγλική επιλέχθηκε η λέξη Ramrod, που εξαιτίας της δυσνόητης χρήσης αλλά και μετάφρασης στην ελληνική, παρέμεινε ως έχει (προφερόμενο Ράμπροντ ή Ραμροντ). Συγκεκριμένα, η κατά λέξη μετάφραση ramrod σημαίνει το ραβδί που σπρώχνει τη βολίδα στην κάνη των μουσκέτων (όπλα της πρώιμης εποχής της πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν και κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης). Στην αγγλική αργκό σημαίνει «ο ηγέτης μίας ομάδας ή αγέλης», «ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά».

Εισβολείς
Είναι ανθρωπόμορφοι και προέρχονται από την εναλλακτική διάσταση της Ζώνης του Ατμού. Δεν έχουν την ανάγκη ύπαρξης οξυγόνου για να επιβιώσουν, ωστόσο καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα μεταμφίεσης σε κοινά ανθρώπινα όντα, σε σημείο όπου ακόμα και μία λεπτομερή ιατρική εξέταση δεν μπορεί να αποκαλύψει ή επιβεβαίωση την εξωγήινη προέλευσή τους. Αφού σπατάλησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές του πλανήτη τους, δημιούργησαν ένα τεχνητό πλανήτη μετοικώντας εκεί. Ο απώτερος σκοπός των Εισβολέων είναι να κατακτήσουν την ανθρωπότητα και να αποκτήσουν τον απρόσκοπτο έλεγχο ολόκληρου του σύμπαντος, θεωρώντας ότι η ανθρώπινη διάσταση έχει να προσφέρει περισσότερους πόρους απ’ ότι η δικιά τους. Όταν ένας Εισβολέας πυροβολείται ή τραυματίζεται, δεν πεθαίνει αφήνοντας μονάχα ίχνη ενός δηλητηριώδους πράσινου αερίου και στάχτης στη θέση του. Αντιθέτως ένα άλμα με προσωπική πρωτοβουλία του Εισβολέα δεν αφήνει πίσω κανένα απολύτως ίχνος. Τέλος, μόνο οι Εισβολείς που πυροβολούνται ή πεθαίνουν στη Ζώνη των Ατμών μετατρέπονται σε ανθρώπινα όντα.

Μουσική
Πίσω από τη μουσική επένδυση, βρίσκεται ο αμερικανικής καταγωγής συνθέτης, Dale Schacker στον οποίο δόθηκε πλήρης ελευθερία επιλογής του ύφους κι αυτό γιατί είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το στούντιο παραγωγής, γράφοντας την μουσική επένδυση του Voltron το 1984. Κατά βάση, η μουσική της σειράς κυριαρχείται από τους ήχους κιθάρας σε ένα γρήγορο «κάντρι» ρυθμό. Παρότι δεν λείπουν τα «ηλεκτροποπ» στοιχεία, ενός μουσικού είδους που άκμασε κατά την δεκαετία του 1980, η ηλεκτρική κιθάρα υπερτερεί του συνθεσάιζερ παράγοντας ένα από τα πλέον αγαπημένα soundtrack παιδικής σειράς εκείνης της εποχής. Επηρεασμένος από το γενικότερο «φαρ ουέστ» οπτικό στυλ της σειράς, εισήγαγε μία αντίστοιχη πληθώρα ηχητικών εφέ προερχόμενα από φυσαρμόνικες, μαστίγια, φίδια και άλλα παρόμοια. Κάθε επεισόδιο είναι διεσπαρμένο από την εισαγωγική μελωδία, εκτελεσμένη σε διαφορετικό τόνο ή με διαφορετικά όργανα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί κούραση, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει ένα αίσθημα εξοικείωσης στον θεατή. Τέλος, τα φωνητικά που χρησιμοποιούνται στην εναρκτήρια μουσική είναι του ίδιου του μουσικοσυνθέτη. Το διπλό CD, αποτελούμενο από 36 και πλέον μουσικά κομμάτια, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2004 και εξακολουθεί να πωλείται.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ
(με πακοτίνια, πιτσίνια, κόκα κόλα άντε και κανά derby)

iason