Κατρούγκαλος: Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα έχει έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Την εκτίμησή του ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Thomas Handel και τον επικεφαλής ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει συστήσει ομάδας παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο Ασφαλιστικό, στην οποία πάντως δεν προσήλθαν εκπρόσωποι των θεσμών, με τη δικαιολογία ότι ενημερώθηκαν πολύ αργά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Τόμας Χάντελ κατηγόρησε «τμήματα της Κομισιόν» πως δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι προς όφελος όλων των μερών και των θεσμών να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε να σταλεί το σήμα σταθεροποίησης και της ανάκαμψης.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην ανάγκη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης,

«είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την υπογραφή μας αλλά να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας με τις δικές μας επιλογές μέσα πάντα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Αλλιώς γιατί χρειαζόσαστε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «ελπίζει πως μέχρι 22 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου» για το ελληνικό Ασφαλιστικό «να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και το νομοσχέδιο να έχει έλθει στη Βουλή».

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η διαπραγμάτευση θα είναι «σκληρή», αλλά μπορεί να καταλήξει σε αποτελέσματα που θα δείχνουν «προσήλωση στην Ευρώπη της ευημερίας».

Σε ο,τι αφορά το Εργασιακό, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «είμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε νέα πνοή στις συλλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο. Η δέσμευση μας είναι η εξής να επανορθώσουμε πλήρως το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Αποφασίσαμε με τους εταίρους μας τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Εργασιακό».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των δανειστών η έγκαιρη και επιτυχής της πρώτης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», ώστε να δοθεί το σήμα της σταθεροποίησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για ύφεση ήταν 2,5-4% δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις από το β΄ εξάμηνο 2016 για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως «για να μην ανακοπεί αυτή η θετική δυναμική, θα πρέπει να μην χάνουν όλες οι πλευρές χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει όλα τα στοιχεία» για το νέο Ασφαλιστικό και πως η απάντηση των θεσμών είναι πως η ελληνική πρόταση «αξιολογείται».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς το περασμένο καλοκαίρι η απάντηση των θεσμών ήλθε «σε λίγες ώρες, ενώ στην περίπτωση του Ασφαλιστικού «έχει περάσει ένας μήνας».
«Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και διάλογο και όχι απειλές», είπε και συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίζουμε οικονομική και προσφυγική κρίση». «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα blame game. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, διατηρώντας το κυριαρχικό μας δικαίωμα», τόνισε.

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «η απάντηση του κ. Μοσκοβισί» σε σχέση με το Εργασιακό στην Ελλάδα “είναι αληθινή, αν και γενικόλογη, ωστόσο είναι δέσμευση της συμφωνίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Handel, επισήμανε πως «κάποια τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με την Ευρωκοινοβούλιο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα το επαναφέρει στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Σουλτς. πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η Ελλάδα συχνά δαιμονοποιείται στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Χάντελ και συμπλήρωσε πως «όποιος δεν σκοπεύει σοβαρά να βοηθήσει την Ελλάδα, να σιωπήσει σε θέματα προσφυγικά».

 

newmoney.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.