Σκηνικό εμπλοκής στήθηκε στο Χίλτον λίγο πριν από τις 3:00 το βράδυ, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των επικουρικών συντάξεων.
«Η νύχτα είναι ακόμη νέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια του θρίλερ της διαπραγμάτευσης, να ξαναβρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εδώ που έχουν φτάσει βέβαια τα πράγματα, ήτοι στο «σημείο μηδέν», δεν μπορεί εύκολα να υπάρξει λύση. Και αυτό γιατί τόσο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας.
Μάλιστα, και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το ΔΝΤ εμφανιζόταν ως ο πόλος που εκφράζει τις πιο ακραίες θέσεις, στο ασφαλιστικό και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δεν διαφοροποιούνται σημαντικά. Για την ακρίβεια, ενώ το ΔΝΤ φέρεται να ζητά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές επικουρικών συντάξεων στο σύνολο του ελλείμματος, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι δέχονται την αξιοποίηση μέρους της περιουσίας μέσω της εφαρμογής του «κανόνα βιωσιμότητας», ζητώντας περικοπές κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Και οι δύο πλευρές δε, απορρίπτουν το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική τελική πρόταση έφθανε το μαχαίρι των περικοπών στα 350 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, άλλα τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ θα εξοικονομούνταν από μια μικρότερη της 1,5 μονάδαςαύξηση των εισφορών, ενώ άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ θα προέρχονταν από την αξιοποίηση – εκποίηση της περιουσίας τους.
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί να περάσει από την κυβέρνηση αλλά και από τη Βουλή μείωση επικουρικών συντάξεων της τάξης των 500 ή πολύ περισσότερο των 700 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη βραδινή συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00, η ελληνική πλευρά προσήλθε αποφασισμένη να «κλείσει» τη συμφωνία. Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με βάση τις βασικές ελληνικές θέσεις, πάνω στις οποίες είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν για να υπάρξει συμφωνία. Η οποία προφανώς και δεν υπήρξε έως τις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα, όπου οι συζητήσεις διακόπηκαν.
Να σημειωθεί ότι χθες η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,7%.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι σημαντικά μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες. Είναι ενδεικτικό ότι, εάν επανυπολογιστούν όλες οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και με βάση τα πάσης φύσεως εισοδήματα στο σύνολο του εργασιακού βίου (όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), τότε το σύστημα “εξοικονομεί” περίπου 2 δισ. ευρώ. Στην αρχική ελληνική πρόταση, η εξοικονόμηση ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την… απόσταση που κάλυψε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιτύχει συμφωνία. Η οποία, όπως φαίνεται, κολλάει στις επικουρικές συντάξεις.
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, euro2day.gr