Ασαφές και θολό τοπίο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους άφησε πίσω της η συζήτηση στη Βουλή.

Ασαφές και θολό τοπίο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, άφησε πίσω του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής ενώ μπροστά του ανοίγεται μια ακόμη «διαβολοβδομάδα» με σειρά σημαντικών σταθμών:

* Το ραντεβού Μέρκελ – Ομπάμα και την σύνοδο των G7 την Κυριακή όπου αν και η Ελλαδα δεν είναι επισήμως στο μενού θα κυριαρχήσει. Η Μέρκελ φρόντισε σήμερα να αποκρούσει προκαταβολικά υποδείξεις και πιέσεις προερχόμενες από την ηγεσία των ΗΠΑ.

* το ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιουνκέρ που εκκρεμεί και όπου θα πρέπει η Αθήνα να αποσαφηνίσει τη θέση της έναντι του σχεδίου- συμφωνίας και να προσδιοριστούν τα επόμενο ίσως βήματα στη διαπραγμάτευση.

* της νέας συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη όπου οι πιέσεις που δέχεται πλέον ο Ντράγκι απο μέλη του ΔΣ – ιδίως μετά την κίνηση της Αθήνας να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ και να την …σπρώξει μαζί με τις άλλες στο τέλος του μήνα – να λάβει αποφάσεις για τα collaterals.

* της συνεδρίασης του EuroworkingGroup την Πέμπτη.

Ο Τσίπρας κράτησε ανοιχτό το δρόμο για τη συμφωνία

Η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο πρωθυπουργός απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις των δανειστών ως βάση συζήτησης και επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια ακόμη συμφωνία αλλά θέλει μια συνολική λύση – τους χρέους περιλαμβανομένου – εκτιμάται ότι στόχευε στο εσωτερικό ακροατήριο και το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά τους συνομιλητές του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του όταν αναφέρθηκε στην πρόταση των 47 σελίδων που υπέβαλε η Αθήνα στους εταιρίους.«Αυτή η πρόταση είναι η διάθεσή μας για συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε καθαρά τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά προσπάθησε να περιλάβει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. ‘Ηταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στη διαπραγμάτευση και τους συνομιλητές μας».

Βεβαίως επέμεινε ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική βάση συμφωνίας που θα σέβεται την λαϊκή εντολή και τους κανόνες της Ε.Ε.

Παρά τη σκληρή ρητορεία του πρωθυπουργού και τη δήλωση ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση Γιούνκερ, η πολιτική εκτίμηση που κάνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συζήτηση της Παρασκευή ,είναι ότι οι δρόμοι συνεννόησης παραμένουν ανοιχτοί και η προοπτική συμφωνίας επίσης.

Κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών όμως μεταδίδει το ΑΠΕ αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα.

Εκτίμησαν δε πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ως προς την ημερομηνία μιας ενδεχόμενης επόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνιζαν πως δεν έχει ακόμη οριστεί.

Επισήμαιναν, όμως, πως ούτως ή άλλως οι κ. Τσίπρας και Γιούνκερ αναμένεται να συμπέσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής.

thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.