Αποστολή εισηγητικής έκθεσης της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για την διεκδίκηση αποζημιώσεων των αγροτών της Π.Ε Καστοριάς

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη με την Προϊσταμένη του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης) Ελένη Κατόγλου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, απεστάλη την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023 εισηγητική έκθεση, η οποία αποτυπώνει το πλήρες ιστορικό των καιρικών φαινομένων που συνέβαλαν στα δυσάρεστα φαινόμενα που είχαμε στην περιοχή, σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών, με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής.

Η εισηγητική έκθεση της ΔΑΟΚ Π.Ε Καστοριάς, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει ως τελικούς αποδέκτες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α, ώστε να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της και τους τοπικούς φορείς, στέκεται πάντοτε στο πλευρό των παραγωγών, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ακολουθεί  ολόκληρη η επιστολή.

 

Θέμα: Ζημίες σε καλλιέργειες λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών άνοιξης 2023

 Την άνοιξη  της φετινής χρονιάς, δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετός, υπερβολικές συνεχείς και άκαιρες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις) έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στη κτηνοτροφία.

Ο ισχυρός παγετός που σημειώθηκε τέλη Μαρτίου καθώς και παγετός που σημειώθηκε τον Απρίλιο κατέστρεψαν σε σημαντικό βαθμό την ανθοφορία της μηλιάς, της αχλαδιάς αλλά και άλλων καρποφόρων δένδρων. Ακολούθησαν συνεχόμενες υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις οι οποίες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, εμπόδισαν την μέλισσα να πετάξει, με αποτέλεσμα τη μη γονιμοποίηση των ανθέων που απέμειναν. Συνέπεια αυτών των φαινομένων είναι η περιορισμένη καρπόδεση των οπωρώνων μηλιάς, αχλαδιάς και η μείωση σε μεγάλο ποσοστό της αναμενόμενης παραγωγής.

Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τους μηλοπαραγωγούς λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές, οι παραγωγοί στήριζαν τις ελπίδες τους σε καλή παραγωγή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, δυστυχώς όμως αυτές διαψεύστηκαν και πλέον ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αποζημίωση τους.

Οι συνεχόμενες υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις, οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η περιορισμένη ηλιοφάνεια, συνθήκες οι οποίες  επικρατούν ήδη από αρχές Απριλίου, εμποδίζουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και την ομαλή ανάπτυξη των φυτών, δημιουργώντας προβλήματα στις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών (μηδική, τριφύλλι), των κηπευτικών (ντομάτες, πιπεριές κ.λ.π) των σιτηρών (σιτάρι μαλακό – σκληρό, κριθάρι, σίκαλη, αραβόσιτος κ.λ.π.), των οσπρίων (φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.λ.π.), των αρωματικών φυτών. Τα εδάφη είναι κορεσμένα από νερό και η παραμικρή βροχόπτωση, μη μπορώντας να απορροφηθεί από το έδαφος δημιουργεί πλημυρικά φαινόμενα και ρυάκια που παρασέρνουν εδάφη καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

Στην καλλιέργεια της μηδικής – τριφυλλιού δεν κατέστη δυνατή η κοπή – συγκομιδή του «πρώτου χεριού», ενώ ήδη θα έπρεπε να είμαστε στο στάδιο της κοπής του «δεύτερου χεριού»,  με  αποτέλεσμα ο σανός να σαπίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, επάνω στα φυτά. Η κοπή τώρα θα δώσει μη εμπορεύσιμο προϊόν. Οι νέες φυτεύσεις έχουν καταστραφεί και απαιτείται η επανασπορά τους.

Στην καλλιέργεια των φασολιών πολλά αγροτεμάχια δεν έχουν ακόμη σπαρθεί αλλά και αυτά που σπάρθηκαν, φύτρωσαν ακανόνιστα με ασθενικά αδύναμα φυτά, ενώ ήδη άρχισαν να εμφανίζονται και πολλές ασθένειες με αρνητικές συνέπειες στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Αυτή την περίοδο θα έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετηθεί τα καλάμια ( τα φασόλια γίγαντες  – ελέφαντες – πλακέ που καλλιεργούνται στην Καστοριά είναι αναρριχόμενα), κάτι που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί λόγο του λασπώδους εδάφους. Πολλά αγροτεμάχια, αν και  έχει ήδη προχωρήσει η καλλιεργητική περίοδος,  θα πρέπει να επανασπαρούν, χωρίς όμως αυτό να είναι εφικτό λόγο των καιρικών συνθηκών.

Στις φακές και τα ρεβίθια έχουμε υπερβολική ανάπτυξη ζιζανίων, περιορισμένη ανάπτυξη φυτών και καρπόδεση ενώ ήδη εμφανίζονται  και ασθένειες.

Στα αρωματικά φυτά έχουμε υπερβολική ανάπτυξη ζιζανίων περιορισμένη ανάπτυξη φυτών και ανθοφορία, ενώ δεν είναι δυνατή και η συγκομιδή του προϊόντος.

Τα καπνά παραμένουν στα σπορία καθώς η μεταφύτευση τους δεν είναι εφικτή, λόγο δε τις προχωρημένης καλλιεργητικής περιόδου ίσως  πλέον να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τα σιτηρά (σιτάρι μαλακό – σκληρό, κριθάρι, σίκαλη) βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και είναι ορατός ο κίνδυνος της κακής γονιμοποίησης και καρπόδεσης. Ασθένειες έχουν ήδη εμφανιστεί (αν και έχουν εφαρμοστεί μυκητοκτόνα), ενώ τα κριθάρια στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πλαγιάσει.

Στην αιγοπροβατοτροφία οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις εμποδίζουν την έξοδο των κοπαδιών στα βοσκοτόπια με αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσληψη τροφής από τα ζώα και την μείωση του παραγόμενου γάλακτος.

Οι δυσμενείς αυτές καιρικές συνθήκες έχουν καταγραφεί και από τους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς της Π.Ε. Καστοριάς, δεδομένα από τους οποίους σας επισυνάπτουμε.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα της φετινής χρονιάς και στις εν γένει οικονομικές υποχρεώσεις τους.

 

Ο Αν/της Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

 

Πετρίδης Παναγιώτης

Leave a Reply

Your email address will not be published.