Αποκάλυψη: Αυτά συζήτησαν στο πρώτο τους τηλεφώνημα Τραμπ και Πούτιν – Διαφωνία για τα πυρηνικά όπλα των δύο χωρών

Ένας από τους πρώτους ηγέτες με τον οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία ήταν ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά το τηλεφώνημα, Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο είχαν αποφύγει να δώσουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η τηλεφωνική συνδιάλεξη κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο Τραμπ έθεσε ζήτημα για μια συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές το Reuters αναφέρει ότι σε κάποια στιγμή ο Πούτιν ρώτησε τον Τραμπ αν προτίθεται να επεκτείνει χρονικά τη συγκεκριμένη συμφωνία, γνωστή ως νέα START, η οποία υπεγράφη το 2010. Τότε, λέει το πρακτορείο, αφού ο Τραμπ συνεννοήθηκε με τους επιτελείς του, απάντησε ότι η νέα START ήταν άλλη μία από τις «κακές συμφωνίες» που είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα και ότι έδινε πλεονεκτήματα στη Ρωσία.
Η συμφωνία υποχρεώνει ΗΠΑ και Ρωσία να μειώσουν των αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους σε -το πολύ- 1.550 ως το Φεβρουάριο του 2018, ενώ θέτει περιορισμούς και στους επίγειους και υποβρύχιους πυραύλους, αλλά και στον αριθμό των βομβαρδιστικών με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Λευκός Οίκος για το τηλεφώνημα της 28ης Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει καμία αναφορά σε συζήτηση Τραμπ-Πούτιν περί της νέας START, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στη Γερουσία, κατά τη διαδικασία διορισμού του, ότι υποστηρίζει τη συμφωνία. Ωστόσο, το 2016 ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι είχε πέσει θύμα της Ρωσίας όταν κλεινόταν η συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στη Ρωσία να παράγει πυρηνικά όπλα, αλλά όχι στις ΗΠΑ.
Όπως και νά’ χει, πάντως, οι πληροφορίες για το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητα του νέου προέδρου των ΗΠΑ να συνδιαλέγεται με ηγέτες άλλων χωρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.