Σε παν- μουσουλμανική υποστήριξη των Ροχίνγκια καλούν τους ομόθρησκους τους οι μαχητές της αλ Κάϊντα και απειλούν την Μιανμάρ με «τιμωρία» για τα «εγκλήματά» της.
Οι Ροχίνγκια τελούν υπό διωγμό στη Μιανμάρ και τουλάχιστον 400.000 έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.
Η Ισλαμιστική οργάνωση, χαρακτηρίζει βάρβαρη τη μεταχείριση που δέχονται οι διωκόμενοι και τονίζει ότι δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να στηρίξουν τους ομοθρήσκους τους της Μιανμάρ προσφέροντάς τους βοήθεια, όπλα και «στρατιωτική υποστήριξη».
«Η κυβέρνηση της Μιανμάρ θα πρέπει να δοκιμάσει αυτό που δοκίμασαν οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Καλούμε όλες τους αδελφούς μας μουτζαχεντίν στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες να ξεκινήσουν για την Βιρμανία (Μιανμάρ) για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς τους και να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες -εκπαίδευση και τα λοιπά- για να αντισταθούν σε αυτή την καταπίεση», αναφέρει η οργάνωση.
Η Μιανμάρ υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της πραγματοποιούν μια νόμιμη εκστρατεία εναντίον «τρομοκρατών», τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις εις βάρος της αστυνομίας, του στρατού και αμάχων. Επιπλέον έχει προειδοποιήσει για βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις και το κάλεσμα της αλ Κάιντα πιθανόν να εντείνει αυτές τις ανησυχίες.
Στο μεταξύ, ο βοηθός του Ύπατου Αρμοστή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη διάρκεια επίσκεψής του σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπανγκλαντές δήλωσε πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να επιταχύνουν «μαζικά» τις επιχειρήσεις τους για την βοήθεια των ήδη 400.000 προσφύγων Ροχίνγκια, που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, ενώ το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Την ίδια ώρα, η ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα μέσα στον μήνα. Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει υψώσει την φωνή της υπέρ των υπό διωγμό μουσουλμάνων Ροχίνγκια.
Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή χωρίς να την αιτιολογήσει και πρόσθεσε ότι στη θέση της θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χένρι Βαν Θίο.
Σήμερα άλλωστε αναμένεται να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters