Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών και αγροτικού κόσμου για κυκλοφορία “μαϊμούδων” τυροκομικών και γαλακτοκομικών ΠΟΠ προϊόντων. Το γεγονός αυτό επισημαίνουν 31 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Στην Ερώτηση που συνυπέγραψε και η Μαρία Αντωνίου αναφέρεται ότι πρόκειται για ελληνοποιημένα και όχι αυθεντικά εγχώρια προϊόντα καθώς η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενο και όχι εντόπιο γάλα. Με τον τρόπο αυτό επιτήδειοι επιδιώκουν τη μείωση του κόστους παραγωγής σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα παραπλανούν τους καταναλωτές ενώ υπονομεύουν τη γνησιότητα και την ταυτότητα των εθνικών μας αυτών προϊόντων. Η υπονόμευση αφορά ουσιαστικά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και την προστιθέμενη αξία που προκύπτουν στις περιοχές της πατρίδας μας όπου παράγονται τα αντίστοιχα αυθεντικά.
Η πρακτική αυτή θίγει άμεσα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους και την εγχώρια παραγωγή καθώς η αθρόα εισαγωγή γάλακτος συμπιέζει τις τιμές παραγωγού σε βαθμό πλέον που καθιστά μη ελκυστική έως και μη βιώσιμη οικονομικά την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία ελληνικού γάλακτος.
Για την προστασία παραγωγών, καταναλωτών αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, από παρόμοια φαινόμενα νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς, η ελληνική πολιτεία από την περασμένη δεκαετία θέσπισε την υποχρέωση τήρησης ισοζυγίων γάλακτος από τις επιχειρήσεις επεξεργασίας του προϊόντος. Οι έλεγχοι που συστηματικά γίνονταν από την αρμόδια κρατική αρχή κατά το παρελθόν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγή όσο και στην αγορά. Ωστόσο, την τελευταία περίοδο έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για πλημμελείς ελέγχους στην εγχώρια αγορά και για ένταση αθέμιτων πρακτικών νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς ακόμα και πιστοποιημένων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
H ΕΡΩΤΗΣΗ-Α.Κ.Ε.
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου
ΘΕΜΑ: Πλημμελείς έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά
Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών και αγροτικού κόσμου για κυκλοφορία “μαϊμούδων” τυροκομικών και γαλακτοκομικών ΠΟΠ προϊόντων.
Πρόκειται για ελληνοποιημένα και όχι αυθεντικά εγχώρια προϊόντα καθώς η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενο και όχι εντόπιο γάλα. Με τον τρόπο αυτό επιτήδειοι επιδιώκουν τη μείωση του κόστους παραγωγής σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα παραπλανούν τους καταναλωτές ενώ υπονομεύουν τη γνησιότητα και την ταυτότητα των εθνικών μας αυτών προϊόντων. Η υπονόμευση αφορά ουσιαστικά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και την προστιθέμενη αξία που προκύπτουν στις περιοχές της πατρίδας μας όπου παράγονται τα αντίστοιχα αυθεντικά.
Η πρακτική αυτή θίγει άμεσα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους και την εγχώρια παραγωγή καθώς η αθρόα εισαγωγή γάλακτος συμπιέζει τις τιμές παραγωγού σε βαθμό πλέον που καθιστά μη ελκυστική έως και μη βιώσιμη οικονομικά την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία ελληνικού γάλακτος.
Για την προστασία παραγωγών, καταναλωτών αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, από παρόμοια φαινόμενα νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς, η ελληνική πολιτεία από την περασμένη δεκαετία θέσπισε την υποχρέωση τήρησης ισοζυγίων γάλακτος από τις επιχειρήσεις επεξεργασίας του προϊόντος.
Οι έλεγχοι που συστηματικά γίνονταν από την αρμόδια κρατική αρχή κατά το παρελθόν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγή όσο και στην αγορά.
Ωστόσο, την τελευταία περίοδο έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για πλημμελείς ελέγχους στην εγχώρια αγορά και για ένταση αθέμιτων πρακτικών νόθευσης της παραγωγής και της αγοράς ακόμα και πιστοποιημένων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Επειδή η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές,
Επειδή η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με τους απαραίτητους ελέγχους στα ισοζύγια γάλακτος των αντίστοιχων εταιρειών,
Επειδή από τα στοιχεία ισοζυγίου γάλακτος και την καταγραφή εισαγόμενων συσκευασμένων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τη νοθεία και τις παραπλανητικές ετικέτες γαλακτοκομικών προϊόντων που παραπληροφορούν ως προς το είδος, τον τόπο και τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης;
- Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς και την εγχώρια παραγωγή από τέτοιου είδους φαινόμενα;
- Πόσους ελέγχους ισοζυγίου γάλακτος και σε πόσες επιχειρήσεις διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και πόσες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας καταγράφηκαν κατά τα δύο τελευταία έτη, δηλ. από 1.1.14 έως 30.12.15;
- Τι ποινές επιβλήθηκαν και σε πόσες επιχειρήσεις και τι ποσά εισπράχθηκαν από τυχόν πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε παραβάτες κατά την ίδια χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε;
Επίσης, ζητώ να κατατεθούν στη Βουλή και να μου κοινοποιηθούν τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που σας έθεσα.
Αθήνα, 25.02.2016
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ