Σφοδρή αμμοθύελλα έπνιξε Μέση Ανατολή και Κύπρο


Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της σφοδρής αμμοθύελλας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Με επίκεντρο το Λίβανο και τη Συρία, έχουν επηρεαστεί ακόμα το Ισραήλ, η Ιορδανία αλλά και οι ακτές της Κύπρου. Η μειωμένη ορατότητα μάλιστα επηρέασε και τον εμφύλιο στη Συρία, καθώς το καθεστώς αναγκάστηκε να ματαιώσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών. Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν χρησιμοποιούν νοσοκομειακές μάσκες.

Δεκάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία στην Κύπρο

Σε επικίνδυνα επίπεδα έχει φτάσει η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα σε ολόκληρη τη Κύπρο με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να οδηγηθούν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ επίσης δεκάδες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας ακυρώθηκαν και αεροσκάφη προσγειώνονται στη Πάφο που η κατάσταση είναι καλύτερη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αεροδρομίων Αδάμος Ασπρής δεν απέκλεισε ενδεχόμενο περεταίρω εκτροπών των αφίξεων ενδεχομένως και αναχωρήσεων από αεροσκάφη που έρχονται στην Κύπρο εάν συνεχιστεί με την ίδια ένταση το φαινόμενο. Λόγω της σκόνης «το όριο ορατότητας στη περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 500 μέτρα, γεγονός το οποίο δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στη διεκπεραίωση του πτητικού προγράμματος του αερολιμένα».
Από την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή στο έντονο φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα, καθώς και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία ωστόσο θα παραμείνει αρκετά πάνω από την κανονική για την εποχή μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Σήμερα η θερμοκρασία στη Λευκωσία ανήλθε στους 41 βαθμούς.
Όπως δήλωσε ο Μετεωρολόγος Παναγιώτης Μιχαήλ, τα δύο φαινόμενα, δηλαδή της σκόνης και του καύσωνα, συνδέονται, καθώς τα έχουν φέρει στην Κύπρο οι ίδιες θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από τα ανατολικά, τις περιοχές δηλαδή της Συρίας, Ιορδανίας και Ιράκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας, τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, τα άτομα θα πρέπει να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους ή στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ενώ σημειώνεται πως τα άτομα με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες αναφέρουν πως άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.
Για τον γενικό πληθυσμό, συμβουλεύουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.
Οπως διευκρινίζεται τα άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ανοσοανεπάρκειες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.