Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον 110 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και 83 εκατ. στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα 60 εκατομμύρια προβλέπονται για την σίτιση, τη στέγη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ τα 50 εκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων. Με αυτά τα χρήματα η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας απ’ την ΕΕ για τους πρόσφυγες, ανέρχεται στα 187 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν: «Με τα ειδικά αυτά μέτρα που η Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα, διασφαλίζεται ότι όλοι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία θα έχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη. Η συγκεκριμένη υποστήριξη πάει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες της Επιτροπής να επιβλέπει τη νομική διασφάλιση που είναι απαραίτητο να παρέχει η Τουρκία σε όλους τους επαναπροωθούμενους πρόσφυγες»
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης,τόνισε: «Μην κάνετε κανένα λάθος. Η ΕΕ ήδη παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες στα εδάφη της Τουρκίας και το κάνει από τότε που ξέσπασε η κρίση. Η νέα οικονομική ενίσχυση γαι τους πρόσφυγες στην Τουρκία μας επιτρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την υποστήριξη μας και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν αξιοπρεπώς».
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιπλέον χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες είναι για την υποστήριξη των προσφύγων στη χώρα –για τους πρόσφυγες- και δεν αποτελεί χρηματοδότηση για την Τουρκία. Πρόκειται στην ουσία για τμήμα της συνολικής προσέγγισης της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εντός και εκτός της ΕΕ.
Με την χορήγηση των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα υποστηριχθούν 15 διαφορετικά προγράμματα για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά θα ενισχύσει και φορείς συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου της Δανίας για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), οι οποίοι εργάζονται σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές οργανώσεις
Με τα 60 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία, ώστε να εφαρμόζεται η συμφωνία της 18ης Μαρτίου ανάμεσα σε ΕΕ-Τουρκία. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους της σίτισης, της στέγης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους επαναπατριζόμενους από την Τουρκία για μια περίοδο έξι μηνών.
Το ειδικό μέτρο δεν θα καλύψει το κόστος των επαναπατρισμών από την Τουρκία προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και την χορήγηση 83 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού έκτακτης βοήθειας που πρότεινε η Επιτροπή στις 2 Μαρτίου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση πηγαίνει απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στον Ερυθρό Σταυρό και σε 6 Διεθνείς ΜΚΟ, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τις αντίσοιχες ελληνικές ΜΚΟ, οι οποίες έχουν γνώση των ελλείψεων και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείρισης κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου μέσου για παροχή έκτακτης ανάγκης ανάμεσα στα κράτη μέλη ώστε να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως είναι και η διαχείριση του προσφυγικού.
«Εμείς, θέλουμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Με τις άμεσες ενέργειες μας δίνουμε ένα παράδειγμα για το πώς ανταποκρίνεται η ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη. Η χρηματοδότηση θα πάει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ θα εξασφαλιστεί ότι η ενίσχυση παρέχεται συντονισμένα και οργανωμένα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία», είπε ο Χρίστος Στυλιανίδης.
Ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, και επισκέφθηκαν μαζί τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα.
Τα επιπλέον 83 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στη συνολική στήριξη που παρέχει η ΕΕ στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Από το 2015, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 181 εκατ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες ασύλου, τη μετανάστευση, το Ταμείο Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, πάνω από 509 εκατ. που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο του ελληνικού εθνικού προγράμματος 2014- 2020.