Νέο επενδυτικό άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Με το βλέμμα όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ελληνική αγορά προετοιμάζεται η ΔΕΗ για την ανάπτυξη της νέας θυγατρικής της στον τομέα της εμπορίας ενέργειας. Της εταιρείας EDS, η οποία απέκτησε πρόσφατα άδεια εμπορίας και στην Ελλάδα.

Η συμφωνία για την εξαγορά της EDS που εδρεύει στα Σκόπια υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη στην πρωτεύουσα της FYROM από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τον μέτοχο και της EDS, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Angusev Litchi, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο εύλογο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει εντός των συνόρων στη ΔΕΗ (η οποία ελέγχει πάνω από το 80% της ελληνικής αγοράς) μία ακόμα εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος η απάντηση που δίνουν τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης είναι η εξής:

Με την άδεια εμπορίας στην ελληνική αγορά η EDS μπορεί να απευθυνθεί στις ελληνικές και ξένες φίρμες που έχουν παρουσία με συγγενείς ή θυγατρικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια για να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες σε όλες τις χώρες της περιοχής στις οποίες δραστηριοποιούνται. Για παράδειγμα μία ελληνική βιομηχανία που έχει εργοστάσιο στα Βαλκάνια ή μια εμπορική αλυσίδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή θα μπορεί να κάνει μία συνολική συμφωνία για όλες τις εγκαταστάσεις της, εντός και εκτός Ελλάδας με την EDS.

Πέραν αυτού, το νέο μέλος της οικογένειας της ΔΕΗ είναι μία ξεχωριστή οντότητα που λειτουργεί με προδιαγραφές και διαδικασίες ιδιωτικού τομέα. Διαθέτει δηλαδή την ευελιξία και την ταχύτητα που απαιτούνται για να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες στα Βαλκάνια δραστηριοποιούμενη τόσο στις επιμέρους αγορές όσο και στο διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος. Χαρακτηριστικά τα οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει η ΔΕΗ διατηρώντας μέχρις ενός σημείου την αυτόνομη λειτουργία της νέας θυγατρικής.

Το βασικό πλεονέκτημα του νέου αποκτήματος του ομίλου ΔΕΗ πέρα από το σημαντικό μερίδιο στην αγορά των Σκοπίων είναι ότι έχει παρουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων: είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και διαθέτει άδειες εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία (όπου η ΔΕΗ έχει ήδη παρουσία με θυγατρική σε συνεργασία με την ALPIQ) και στην Ουγγαρία. Αν συνυπολογιστούν δε και οι θυγατρικές της ΔΕΗ στην Αλβανία και την Τουρκία, με το νέο της απόκτημα η ελληνική επιχείρηση αποκτά παρουσία σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Σε όλη την περιοχή η αγορά ενέργειας αναδιατάσσεται σταδιακά στην κατεύθυνση που ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή κατάργηση των μονοπωλίων, αύξηση του όγκου του διασυνοριακού εμπορίου με στόχο την ενοποίηση της αγοράς και την σύγκλιση των τιμών, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος της προσπάθειας διείσδυσης στην περιφερειακή αγορά είναι η αναπλήρωση των απωλειών από την – υποχρεωτική – μείωση του μεριδίου στην Ελλάδα τόσο στην παραγωγή με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης (η διαδικασία τέθηκε σε κίνηση με τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα), όσο και στην λιανική όπου το μερίδιο της ΔΕΗ – με τα τωρινά δεδομένα – πρέπει να μειωθεί κάτω από το 50% ως το τέλος του 2019.

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.