Πότε ξεκινάει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η νέα ρύθμιση οφειλών, σε έως 120 δόσεις, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τους επιτηδευματίες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, τους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας, αλλά και όσους οφείλουν στο δημόσιο πάνω από το 85% των συνολικών τους χρεών.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιτηδευματίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών δεν περιλαμβάνονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση καταβολής τα 50 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, η ρύθμιση θα γίνεται σε 36 δόσεις.

Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπεται -όπως και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό- δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής έως 95% και της βασικής οφειλής έως 30%, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές έως την 31η Δεκεμβρίου του 2016 και σ’ αυτήν δύνανται να ενταχθούν ακόμη και όσοι είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων.

Μέσα στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, που οφείλουν έως 50.000 ευρώ, προς Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες και άλλους πιστωτές.

Οι διαβουλεύσεις για το θέμα γίνονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναμένονται δυο υπουργικές αποφάσεις, η μια θα αφορά τα χρέη προς την Εφορία και η άλλη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα αφορά το πώς θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις, για χρέη έως και 50.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα ενεργοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα με βάση την καθαρή θέση του οφειλέτη.

Το ποσό της δόσης θα διαμορφώνεται συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ο υπερχρεωμένος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει διαθέσιμο ένα ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Για χρέη προς το Δημόσιο, θα υπάρχουν μειώσεις σε τόκους, προσαυξήσεις κλπ αλλά όχι στο βασικό «κεφάλαιο» της οφειλής.

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.