Νέα απόφαση για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών/τριων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκό. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ στο σύνολο των  Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων). Μετά την σημερινή απόφαση το Υπουργείο θεωρεί ότι τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και την σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και των οικογενειών τους και δεν θα συνεχίσουν τις  προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».

Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στη Ν.Δ

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις Πανελλαδικές ως την αιχμή της αντιπολιτευτικής της τακτικής. Ας συγκρατηθεί και ας βρει άλλους τρόπους να εκφράσει τις αντιπολιτευτικές της διαθέσεις.

1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για πρώτη φορά κάνει μία προσπάθεια να συνεννοηθεί με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον αριθμό εισακτέων. Είναι μία αρχή. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αδιαφορεί για τα προβλήματα που εντοπίζουν πολλά Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίπτωση που ο αριθμός εισακτέων υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Το εύκολο μεν αλλά το παιδαγωγικά προβληματικό θα ήταν να αγνοήσει το Υπουργείο τις προτάσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία;

2. Με σεβασμό στην αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, αποφασίστηκε η μείωση στις συγκεκριμένες Σχολές να αρχίσει από φέτος, και να συνεχιστεί του χρόνου, ώστε η μείωση να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια.

3. Έχει ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο ευσταθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τις επαναληπτικές, χωρίς καν να την έχει δει. Αν κάποιος αρρωστήσει στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου είναι λογικό να μην μπορεί να εξεταστεί λίγες μέρες μετά την ασθένεια. Μήπως η Νέα Δημοκρατία υπονοεί ένα σύστημα επαναληπτικών που θα ενισχύει όχι εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά εκείνους που θα “αρρωστήσουν” για άλλους λόγους; Είναι ακραίο να ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα “νομιμότητας εξετάσεων” και δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και πολιτικών επιχειρημάτων.

4. Αναφέρει η Νέα Δημοκρατία ότι παρατηρείται καθυστέρηση στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων. Αλήθεια από που έχει την ψευδή αυτή πληροφορία; Ελπίζουμε ειλικρινά να μην υιοθετήσει τη νέα πρακτική των fake news. Το Υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει όλους τους ελέγχους και κάνει σε εβδομαδιαία βάση όλες τις προετοιμασίες όπως γίνονται όλα τα χρόνια, ενώ έχει επιπρόσθετα σχεδιάσει συνεχείς ελέγχους έως την έναρξη των εξετάσεων.

Πηγή: minedu.gov.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.