Περίπου 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται από σήμερα στη Γερμανία να συμμετάσχουν στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ερντογάν.
Το δημοψήφισμα έχει κλονίσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορεί για «σταυροφορία κατά του Ισλάμ και πνεύμα φασισμού στην Ευρώπη», λόγω της απόφασης των γερμανικών αρχών να ακυρωθούν αρκετές προεκλογικές συγκεντρώσεις για να αποτραπεί «η εισαγωγή πολιτικής έντασης» από την Τουρκία.
Στον κυριακάτικο Τύπο κυριάρχησε χθες η προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο Ερντογάν «κατέστρεψε τη γερμανική ενοποίηση», αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της τουρκικής μειονότητας».
«Ακόμη και οι Τούρκοι που απαντούν ότι θα ψηφίσουν «Όχι», ενδέχεται να μην ξέρουν περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει η Deutsche Welle, αναφερόμενη στη μονομερή ενημέρωση των ψηφοφόρων αλλά και στην ελάχιστη επιρροή των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις, που επικεντρώνονται στους φόβους πως «η Τουρκία μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς, με δημοκρατικό μανδύα μέσω του δημοψηφίσματος».
Η κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Γιασάρ Αϊντίν επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλοί λίγοι που διαβάζουν γερμανικές εφημερίδες. Αλλά υπάρχουν περισσότεροι που πιστεύουν πως ο Ερντογάν δέχεται επιθέσεις από τη Δύση, όχι επειδή δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά επειδή θέλει να κάνει ισχυρή την Τουρκία».
Πηγή: Deutsche Welle,ΑΠΕ-ΜΠΕ