Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ με θεσμούς-στο Eurogroup της 7 Απριλίου το ενδιαφέρον

Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Eυκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών σε μια προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων στα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στη ταχύτερη το δυνατόν επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018 σύμφωνα με ελληνική πηγή. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου μετά το 2018, όμως παραμένουν ανοικτά άλλα ζητήματα όπως τα εργασιακά, η μείωση των συντάξεων, τα αντίμετρα και άλλα.

Πάντως, η Αθήνα θα επιδιώξει να υπάρξει μια ή περισσότερες συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Ντάισελμπλουμ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συναδέλφους του πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά δεν περιμένει πλέον ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και θεωρεί πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες στη Βουλή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι οι δυο πλευρές συζητούν τα εκκρεμή θέματα μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων σε διάφορα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, π.χ. ενεργειακά, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μεν εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο αλλά θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των εργασιακών για την επόμενη αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της τωρινής.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνησε χθες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση να έχουν εγγυήσεις ότι η μελλοντική ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.